Вести

Тања Бошковиќ: Добрината ја прави жената убава
Интервју за Офф.нет:

„Ах, Тања Бошковиќ“ гласеше некогаш консензуалната реакција на спомнувањето на нејзиното име. Денес е во пензија но глуми со полн здив, силна и самосвесна каква што отсекогаш била. Сјајот во нејзините очи кој некогаш доаѓаше од младоста, денес се раѓа во пронајдениот мир во душата. Горда е на своите деца, се грижи за родителите чија меѓусебна љубов никогаш не успеала да ја преслика во својот живот, пасионирано прати спорт и навива, готви, прави забави, пуши и... и одамна ѝ е јасно дека на луѓе секогаш ќе им биде полесно да воздивнуваат по некоја своја Тања Бошковиќ отколку да се свртат и вистински да сакаат некого покрај себе. Повеќе

Брачната двојка која го ошури Гугл за 2,1 милијарда долари

Направиле сајт и сфатиле дека Гугл нефер ги третира во пребарувањата. Бидејќи на сајтот и онака му одело добро, решиле да го тужат гигантот за нефер гуглање. По нив се налепија и други. Повеќе

Крај на програмата Википедија „без броење“
Може и ним им завршил грантот

Во 72 земји во развој годинава ќе биде укината програмата на Википедија која дозволуваше сурфањето на бесплатната енциклопедија да не се брои во месечниот лимит за мобилен интернет. Повеќе

Болниот пропуст во новиот кампус на Епл

Само што вработените на Епл почнаа да го користат новото седиште на компанијата, почнаа да излегуваат првите пропусти на објектот - стаклата им се премногу проѕирни. Повеќе

Амбалажниот отпад може да има втор живот

Учениците од ОУ „Коле Неделковски“ заедно со Алпско млеко направија акција каде со заеднички сили обезбедија храна и привремени живеалиша за локалните птици и другите мали заедници карактеристични за овој регион, полесно да ги преживеат ладните зимски денови. Имено за Гратскиот парк изработија и поставија куќарки и храна за птиците од веќе употребен амабалажен отпад од Алпско млеко кое послужи како основа дечињата од нив да направат привремени живеалишта. Повеќе

Ако сакаш да те има на Олимпијада пријави се скијање на халф-пајп за жени

Елизабет Свони е Американка со унгарско потекло која се натпреварува за унгарскиот олимписки тим во дисциплината скијање слободен стил на халф-пајп. Таа успешно ја постигнува олимписката квота, како и квотата за уште 13 светски купови во оваа дисциплина. Работата е што Свони баш и не е нешто посебно добра во ова што го прави, ама нашла цака. Повеќе

„XY, земја на пријателство“

Убава приказна на девојка еврејка од посетата на мистичниот град од кој потекнува нејзината фамилија. Додуше не сме сигурни дали смееме да ја објавиме, бидејќи го спомнува Александар, да не испадне дека им ја краде историјата на Грците. А не сме сигурни ни дека барем 25% од приказната е за Албанците. Ако не па, кога ќе наидете на нејзиното „Македонија, земја на Александар Македонски“, вие прочитајте го горенаведениот наслов. Повеќе

Следната индиска вселенска мисија ќе биде поевтина од снимањето на „Интерстелар“

Цехот за испраќање на ракета за Чандрајан-2 мисијата ќе биде понизок од цехот за филмот на Кристофер Нолан од 2014. И тоа за некои си 40 милиони долари поевтин. Повеќе

Јака родова еднаквост, слабо математичарки

Колку подобро една земја стои со родовата еднаквост и поддршка за жените, толку жените во неа помалку бираат професии поврзани со науки и математики. Звучи парадоксално, ама, има логика. Повеќе

Сипаници во Европа, трагедија што не може да биде прифатена

Европа минатата година има 21.000 случаи на сипаници, што е речиси четири пати повеќе отколку во 2016, објавува Светската здравствена организација. Повеќе