Разно

Американскиот сон полесно се остварува во Канада

Прво за оние кои ги занимаат само локални аспекти. Македонија ја нема меѓу 82-те држави на кои им бил мерен индексот за општествена подвижност, индикатор кој покажува колку некаде можат да се надминат класните и други бариери за да се напредува во животот. Луѓето надвор знаат дека овде уште е на сила Рациновиот „Бенџамин Батон закон за социјална мобилност“ кој гласи: „Роди се човек - скот умри“.  Повеќе

Погодете колку е казна за фрлен пикавец од кола во Австралија

Изгорена од долготрајните пожари кои им направија триста бељи и на луѓето и на животните, Австралија на секој можен начин се обидува да превенира идни случаи. Возачите во Нов Јужен Велс кои ќе бидат фатени да фрлат пикавец од кола, ќе треба да jа продадат колата или на некој друг начин да дојдат до 11.000 долари за да ја платат казната.   Повеќе

Лажовноста на изборните мапи и криминалот на нивно кроење

Анализата на Фајненшл тајмс е како кроењето на гласачките единици ќе ги реши изборите во САД. Кај нас не мора теоретски да се анализира затоа што во пракса знаеме како Скопје заврши двојазично после еден хируршки зафат од пред 15-на години познат како Закон за територијална поделба. Повеќе

Австралија го загади воздухот повеќе од 100 држави

Од пожарите во Австралија во атмосферата отишле 400 милиони метрички тони јагледод диоксид, Тоа е девет пати повеќе од рекордните пожари во Калифорнија во 2018 и е еквивалентно на волуменот кој го испуштаат 116 држави од долниот дел на светската листа. Повеќе

2010-тите беа најдобрата деценија во историјата на човештвото

Загњурени во медиумските наслови и хистериите по социјалните мрежи, тешко дека ќе дојдете до таков заклучок. Но ако сликата се одзумира и географски и временски, и ако баталите како е личното чувство (е, тоа е проблемот), постојат барем 8 причини зошто деценијата која ја испративме беше најдобрата на сите времиња Повеќе

МОК не е на чисто како функционираат протести

На неколку месеци пред почетокот на Олимпијадата во Токио, Меѓународниот Олимписки Комитет објави какви сè видови на протест ќе им бидат забранети на спортистите за време на Олимпијадата, нешто што само по себе е спротивно на концептот на протест. Повеќе

Уште колку долго ќе може да се живее во Австралија?

Соочени со иднина која сигурно им носи пожари, суши и надојдени океани, Австралијанците ќе мора да ја решат дилемата дали да се повлечат додека е време или да останат и да се борат. Повеќе

Што значи да се интегрираш во Германија?

Група Балканци во Берлин научија некои од суптилностите на тамошните правила: можеш да правиш скара во парк ама тоа што го правиш да го собира во чинија. Значи, цело јагне - не. Повеќе

Во 2020 да се пазиме од полицајците на нашите мисли

Некогаш цензори одлучуваа што може да се издаде како книга а што не. Денес постои истата функција, само што цензорите сега се викаат „чувствителни читатели“ кои оценуваат дали јазикот на авторот ќе навреди некоја од идентитетските снегулки. Башка проблемот со роботите кои - мислите случајно? - се прават главно од бела пластика! Повеќе

Војна пошта: Арктик

И Русија има свои „добри практики“ а оваа потекнува уште од царистичките времиња: дисидентите и политички непријатните поединци да се испраќаат на далечен север за да им се олади малку главата. Повеќе