Технологија

Феноменалната измама со рускиот брод потонат со милијарди долари злато на него

Минатиот месец јужнокорејската компанија Шинил груп објавува дека го открила трупот на над 110 години потонатиот руски воен брод Димитриј Донски, и дека на него има товар од 200 тони злато со вредност од 130 милијарди долари. Нормално дека сето ова е премногу добро за да биде вистина. Повеќе

Американската влада раскрсти со Хуавеи и ЗТЕ

Трамп потпиша закон со кој на американската влада и на сите компании и изведувачи што работат за владата им е забрането да користат технологија од двете кинески компании. И ова е од чисто безбедносни (шпионски) причини. Повеќе

Гугл го следи твоето движење, сакал ти или не

Ако мислиш дека Гугл престанал да те следи само затоа што така си му рекол и си исклучил „Location history“ на телефонот има многу да се изненадиш. Повеќе

Нема подобар неоригинал Самсунг од Шаасуивг

Потребно е посебно ниво на храброст и крајна игнорантност кон адвокати и тужби за да градиш бренд базиран на лажно Самсунг лого. Сето ова за сега го поседува Шаасуивг. Повеќе

Сол на нуклеарна рана

Се чини дека Хомери се накотија по светов (оние од цртаните, не од антиката) а нуклеарните централи си останаа исти какви што отсекогаш биле. Не ќе да е така. На тоа поле се случуваат чудесии од идеи и иновации (добро сега, не како реинкарнација...). Едни од најверојатните носители на новата генерација се реактори кои се ладат со сол. Повеќе

Како ниту еден вработен на Гугл цела година не падна на фишинг

Од почетокот на 2017 сите над 85.000 вработени на Гугл успешно спречуваат фишинг на нивните службени мејлови и сметки благодарејќи на „УСБ стик“ од 20 долари. Повеќе

Самсунг, ако не ти експлодира ќе ти расипе врска

Иако се уште не е потврдено од компанијата, повеќе американски медиуми објавуваат случаи на Самсунг смартфони кои почнале сами од себе да испраќаат рандом слики од вашиот телефон на рандом контакти што ги имате. Повеќе

Приватноста е луксуз, исто како и Ајфон од 1.000 долари

Традиционалната конференција за програмери освен востановената презентација на софтверски новини од Епл годинава се претвори отворен фронт против Фејсбук и неговиот јавашлук со личните податоци на корисниците. Повеќе

Зошто сè што знаеме за пасворди е погрешно

Ако го прашуваш Марк Ришер, тоа што ќе ставиш бројки и симболи во пасвордот не ти врши работа (или што ќе натераш некого да ги стави). Кој е Марк Ришер да го прашаш? Поранешен „спам цар“ во Јаху, моментално директор за продукт менаџмент во Гугл, каде работи на безбедноста на мејловите и во тимови за спречување на злоупотреба. Повеќе

Возилото на Убер само му пресудило на пешакот
Што Асимов?

Во фаталната сообраќајка од крајот на март годинава автономното возило на Убер детектирало дека пред себе има пешак, ама избрало да не застане. Повеќе