Балкан

Грците незадоволни од тоа како почна кампањата за менување на името

Пишувајќи дека Владата започна со официјалниот дел од убедувањето на сопствениот народ да го смени името на сопствената држава, Грикрепортер не е ни најмалку воодушевен како сето тоа уште почеток изгледа издишано. Повеќе

За грчките пожари и политикантството

Грчки автор пишува дека додека Сиријци учествуваа во барање исчезнати во страшните пожари, Курди и Палестинци даваа крв а македонската (да, македонската) влада понуди и парична помош, Карл Билт ладнокрвно твиташе „еве ПАК ги спасуваме Грците “. Повеќе

Грција, 1993 година
Може да потсетиме нешто?

Хелсиншки и Хјуман рајтс пишуваат детален извештај за скандалозната состојба со човековите права во Грција. Сосе одења во затвор затоа што некој се чувствувал за Македонец. Но, 1993-та година е тоа, си мислиме дека дури и младата македонска држава да се покаже неука во одбрана на тие луѓе, самата Европа нема да дозволи тоа така да помине. Европа е тоа, човекови права, вредности, цивилизација! Во 2018 е јасно како тоа помина: потпишавме дека нема што таму некој да се чувствува како Македонец. Освен ако е Грк. Повеќе

Грчките компании се подадоа да регистрираат „македонско“ потекло

Над 4.000 грчки компании што го користат зборот македонски, македонско, македонска и сл. во името на своите производи ќе мора истото да го регистрираат во европските и меѓународните агенции и тоа што е можно побрзо пред изгласувањето на договорот од Преспа. Повеќе

Пастирот што стигна до финале

Пред 28 години во Хрватска на Велебит се снима документарец за волци, а на кратко дел од приказната е и еден 5-годишен пастир кој го собира своето стадо и го носи дома. Детево, речиси 3 децении подоцна ќе игра за Хрватска во финалето на Светското првенство во фудбал. Повеќе

Пола Романци се на минималец

Не затоа што мислиме дека нема што да бара Македонија во Европа, туку заради оние наивни души (платените не ги рачунаме) кои искрено сè убедуваат дека сè им ќе биде подобро само што ќе нè примеле во ЕУ. Оние кои наместо денес да си ја поправат чешмата, денес да си го средат балконот, денес да возат попристојно и денес да висат помалку на Фејсбук, си прават бајрам на паметот дека пред „историска шанса“ утре да им се поправи чешмата, утре да им се среди балконот.... Повеќе

Ако ја сакате Грција, помогнете да се спасиме од Ципрас

Повикот за што поскоро раскрстување „со премиерот и партијата што го издадоа својот народ и своите принципи“ објавен во Гардијан доаѓа од Зои Константопулу поранешна претседателка на грчкиот парламент која на позицијата доаѓа токму како пратеник на Сириза. Повеќе

Само диплома Србина спашава

„Биди прв дипломиран диџеј на светот“ е понудата што деновиве ја објави српскиот приватен Универзитет Мегатренд. Дипломата по „диџејство“ ја доделува нивниот Факултет за култура и медиуми. Повеќе

Јазикот кој Грција цел век се обидува да го избрише
Од Метаксас до Заев

Во крајните северни делови на грчките региони на западна и централна Македонија, сите ора се инструментални. Стиховите се заменети со гласни, лимени и дувачки инструменти, како труба, тромбон и кларинет. Ова не е некој особен аспект на локалното музичко наследство. Традиционалните мелодии во овие региони имаат свои стихови, но тие се на јазик кој грчката држава се обидува да го избрише речиси цел еден век: македонскиот словенски јазик. Повеќе

Дали ЕУ ќе прости милијарди евра за Грција да преживее?

Грција ќе се соочи со четврти финансиски колапс доколку пред средбата во Брисел во четврток не потпише договор со ЕУ за простување на дел долгот што го влече веќе десетина години, пишува Гардијан. Повеќе