Балкан

Дрвен Трамп никна во Словенија

Американскиот претседател деновиве по иницијатива на локалците доби споменик во Словенија, кој повеќе е од типот „важно е чест да направиме“. Повеќе

Нема тебе, нема мене, јој
Бугарија (и Македонија):

Од вкупно 257 поголеми населени места во Бугарија, во дури 229 места населението лани било помалубројно отколку претходната година. Имаат шест места кои по навика, нагалено ги викаат градови а се со помалку од 1.000 жители. Добро, барем на тие заедничките славења нема да се буткаме. Повеќе

Кинескиот поход на Европа заглави на грчки комисии

Објаснувајќи ја велелепноста и добронамерноста на кинескиот проект Новиот пат на свилата, кинеските медиуми признаваат дека и покрај сите пари со кои располагаат нивниот проект заглавил на пристаништето во Пиреј и инаетот на локалните Грци. Повеќе

Хрватите протеруваат Босанци што не сакаат да кодошат за нив

Разузнавачките структури на Хрватска веќе ги етикетираат како безбедносна закана Босанците што не сакаат да соработуваат со нив. Повеќе

Грчки рецепт за втерување одговорност кај општинари

Седница на локални власти одговорни за училиштата во една од населбите во Атина. Комплетно ненајавено на седницата влетува еден крајно разбеснет родител заедно со блок малтер. Повеќе

На Грците нема кој да им ги собере парите за данок

Ако до пред кризата грчката држава имаш проблем со собирање данок, сега има проблем со собирање вработени во даночната служба. Повеќе

Невидливото малцинство во Грција
„Веќе не се ни сеќаваме од што се плашиме“

Сторија на BBC чиј главен лик е еден стар Македонец од Грција. На дедото веројатно не му треба ни орден ни медал иако ги заслужува сите можни почести. Затоа што има 92 години а памти сè; затоа што колку што добро знае грчки, уште подобро знае кој е и што е.    Повеќе

Словенија, се мењаме?

Веста е тазе словенечка сол на стара ама постојано обновувана македонска рана. А таа гласи дека пратеник во парламентот на Република Словенија поднел оставка затоа што украл - пази богати - сендвич. Чекајте, не е тоа сè. Веста не е само во баналноста на украденото туку и во тоа што - не го украл. Повеќе

Вистинските жртви на модата
Животот на шивачките во Бугарија:

Бугарските текстилни работнички шијат за Хуго Бос и други ексклузивни брендови. Живеат во земја која одамна е членка на ЕУ и НАТО. Имаат два мали проблема: што газдите често ги третираат како роботи и што за целото црнчење земаат мизерни пари. Повеќе

Замина Гребо

Замина човекот кому вистината и поравдата му беа побитни од самиот себе, пишуваат регионалните медиуми за смртта на Зравко Гребо, човекот кој реши да остане во опколеното и бомбардирано Сараево иако му беше понудена евакуација во странство. Професор, вљубеник во Мостар и Вележ, левичар од оној најблагороден ков, оној кој државата ја цени онолку колку што таа обезбедува правда и правичност за луѓето. Повеќе