Свет

Америка остана заглавена со воен авион од 400 милијарди долари што е неспособен за борба

Ако еден од Ф-35 невидливите воени авиони почне да се искачува под агол над 30 степени за да избегне непријателски напад, заради дизајнерска грешка тој одеднаш би можело да изгуби контрола и да се сруши. Повеќе

Поп ненамерно удена совршена порака против пишување пораки и возење

„Ако сакате да го видите Господ, пишете му на Вотсап додека возите“, гласи морничаво прецизната порака на еден шпански свештеник напнат од претераното користење смартфони секогаш и секаде. Повеќе

Од ветените милиони за обнова на Нотр Дам стигнаа само ветувања

Во деновите по пожарот во Париз француските милијардери, на вџашување на секој сиромашен во државата и пошироко, лицитираа со стотици милиони евра кој ќе даде повеќе пари за обнова на Нотр Дам. До сега никој од нив нема уплатено ни пара. Повеќе

Што е Зелениот нов договор?

Од сегашна перспектива (што треба да се направи и како тоа да се постигне) Зелениот нов договор е научна фантастика. Повеќе

Тролови од Албанија се алибито на САД за 'рчкање со Иран

Лик по име Хешмат Алави, некаде во 2014 се појавува на Твитер и почнува отворено да шири поддршка за иранската опозиција, конкретно за МЕК. Со тек на време набива голем број следбеници, што води кон он-лајн репутација, по што следува интересот од големи американски медиуми за негови мислења. Пред една недела излезе дека Алави е екипа членови на МЕК кои од Албанија го работат профилот и создаваат содржини за него. Повеќе

Џон Стујарт и перверзијата на американското сочувство

Државата која тргна во војни преку пола планета заради двете урнати кули во Њујорк и потроши неброени пари и луѓе на овие војни, и понатаму одбива да го плати лекувањето на полицијата, пожарникарите и лекарите што на 11-ти септември 2001 први се одзваа да им помогнат на повредените во Светскиот трговски центар. Повеќе

Најголемиот пожар во историјата на Калифорнија започнат заради осило

На 27 јули минатата година земјоделец на нива претрупана со исушена трева со чекан забива железен колец во земја во обид да затвори влез на едно осило, притоа прави искра која прераснува во пожар што опфаќа површина од 166000 хектари. Повеќе

ЕУ за климатските промени има само „збирштина популарни зборови“

Протечениот документ од 5-годишниот план за борба против глобалното затоплување, покажува дека Унијата планира да се справи со најголемиот глобален проблем со добро составени реченици. Повеќе

Во каменот е белото

Шпанската полиција уапси 11 луѓе и заплени 188 тони камен, па дури со повеќечасовна интервенција од токмаци имаше за што истите овие да ги задржи. Повеќе

Рим ќе ја става во ред стоката туристичка, а и домашните

Откако забележаа дека туристите со години активно работат на тоа Рим да не биде „вечниот град“, властите на италијанската престолнина решија да воведат нови и построги правила за тоа кој, што и како може да прави додека е во градот. Повеќе