Мислења

„XY, земја на пријателство“

Убава приказна на девојка еврејка од посетата на мистичниот град од кој потекнува нејзината фамилија. Додуше не сме сигурни дали смееме да ја објавиме, бидејќи го спомнува Александар, да не испадне дека им ја краде историјата на Грците. А не сме сигурни ни дека барем 25% од приказната е за Албанците. Ако не па, кога ќе наидете на нејзиното „Македонија, земја на Александар Македонски“, вие прочитајте го горенаведениот наслов. Повеќе

Честитки до совршените

Се слагам со критичарите на „Писмото на интелектуалците“ дека нивното сочинение е тешка будалаштина. Повеќе

Дами, дај да бидеме разумни околу #MeToo или веќе ништо нема да биде секси

Дами, ве молам. Беа ова интересни три месеци во кои работевме да спречиме малтретирањето и нападите да бидат скриени под тепих, и беше фино, секако, да ги гледаш вагоните осудени мажи како се тркалаат кон гилотината. Меѓутоа мислам дека сега мора да бидеме разумни и да престанеме пред уште некои добри мажи да почнат да страдаат, пред сите идни филмови да бидат лишени од таа некоја супстанца, таа возбуда, што им дава осетен сиров еротски набој, пишува Александра Петри во текст за Вашингтон пост. Повеќе

Зошто сметам дека Законот за употреба на јазиците е лош

Затоа што:

- „Употребата на македонскиот јазик, како службен јазик е ПРАВО И ДОЛЖНОСТ на граѓаните на Република Македонија“ (чл. 2 ЗУМЈ). Оттука, секој граѓанин на оваа земја мора да го знае македонскиот јазик како основно комуникациско средство во рамките на една унитарна држава каква што е Република Македонија, а ЗУЈ, за жал, не само што не го предвидува тоа, туку и овозможува не секој граѓанин да го знае македонскиот, оти во секојдневната официјална комуникација би немал потреба од него; Повеќе

Пред Јаху и Гугл, постоеше Предраг Луциќ
Дежуловиќ:

Ич не се заебавам. Точно памтам кога животот ми тргна наваму. Дебелиот беше Виктор Иванчиќ а Предраг Луциќ изгледаше како непознат брат на Горан Бреговиќ кого фамилијата не го вика на неделни ручеци зашто е незгоден кога ќе се напие, па го меша Кептен Бифхарт со Митар Мириќ. Повеќе

Го избришав Фејсбук од телефон, а и треба истото да го направиш

Само треба да ја избришеш апликацијата. Толку. Не твојот Фејсбук профил. Не твојот живот на интернет. Само апликацијата, топло препорачува Миријам Крамер од Мешабл. Повеќе

 Дрекаат со мантри како на времето што се кунеа у Тито

И сега што велите, ќе се откажеме од еден доручек-едно евро, па овојпат да се дичиме што има на странските хедлајни за нас, или ќе го чекаме Шилегов и овој новиов дпмне да ни кажат дали двесте илјади евра се многу или малку за доопремување? Повеќе

Дали сиромаштијата е заразна?

Денес во форма, природно хрането, витко и по можност што помладо тело, сигнализира припадност и успех, додека сиромаштијата и маргинализацијата се поврзува со дебелина и консумација на алкохол и никотин. Постоењето на осиромашени пониски слоеви на општеството притоа сè повеќе се перципира како резултат на биолошките предиспозиции кои ги спречуваат луѓето да им удоволат на неолибералните барања за адаптирање, мобилност и флексибилност, порачува Фредерике Хаберман во текстот објавен од Ле монд дипломатик. Повеќе

Има ли „Подобар живот“ по смртта на Југославија?

Пред 30 години емитувана е првата епизода од социјалистичката сапуница „Подобар живот.“ Авторот на текстот неодамна повторно ги гледа сите 82 епизоди. Резултат: серијата има многу повеќе што да ни каже за социјалистичкото минато и капиталистичката сегашност отколку современите културни производи и политички трендови. Повеќе

Како му беше на порното една година под Трамп?

Во име на индустријата, упатената Аурора Сноу пренесува еден фасцинантен културолошки пресврт: порано политичарите ги криеја своите сексуални афинитети, денес порно ѕвездите ја кријат својата политичка ориентација.   Повеќе