Бизнис

Дизни победи во сè

За 71,3 милијарди долари Дизни ја купи компанијата 21 Сенчури Фокс и речиси сè што оди со нејзе. Повеќе

Економски раст = неофашизам?

Во Загреб осамнал баш таков графит (без прашалникот) па уредникот на хрватски Форбс објаснува што е тука погрешно. Растот сам по себе не е ниту добар ниту лош. Секогаш лоша е само сиромаштијата. Повеќе

Дали хеџ фондови заработија стотици милиони евра на вечерта на брегзит?

На 23 јуни 2016 Скај њуз го започнува своето покривање на резултаите од гласањето во 22:00 точно во моментот на затворањето на гласачките места за референдумот за брегзит. Во првата минута ја објавуваат изјавата на Најџел Фараж, кој на изненадување на сите веднаш признава дека противничката кампања за останување во ЕУ најверојатно победила. Неколку минути подоцна идентично предвидување дава и првиот човек на угледниот ЈуГов. Како што се емитуваат изјавите така почнува да расте и вредноста на фунтата. Повеќе

Америка има повеќе милионери отколку што Шведска има луѓе

Минатата година бројот на богати домаќинства во САД постигнува нов рекорд, отприлика исто колку целото население на Шведска или Португалија. Повеќе

Лондон има над 3.500 банкари со годишна плата над милион евра

Точната бројка е 3.567 банкари со плата над 1 милион евра, а просекот на оваа група, благодарејќи на највисоките плати, е 2 милиона евра годишно. Здружно овие 3.567 банкари во 2017 дома однеле речиси 10 милијарди евра на име плата. Повеќе

Измамата наречена индустрија за очила

Речиси и да не постои компанија во светов што се занимава со очила, леќи и слично, а што не е купена од Луксотика, со што ефективно е создаден еден од најсеопфатните монополи на светот. А кога има монопол сè е позабавно, барем за луѓето што го држат монополот. Повеќе

Како да исперете пари, кога би имале пари за перење

На пример си криминалец кој успеал да собере десетици милиони евра по кој знае каква нечовечка основа, и со време парите почнуваат да ти прават проблем затоа што ти седат на купче до тебе и по цел ден ги мислиш да не им се случи нешто, ем не можеш ништо да си купиш за да те личи на парите што ги имаш. Повеќе

Богатите плаќаат данок и тоа многу, ама на приход, не на богатство

Од сите протечени документи се знае како глобалните (карипските) оф-шор капацитети се користат за избегнување даноци, или како милијардерите вадат лични карти од Монако за да се скријат пред должноста да платат данок во своето родно место. Но има и друга страна на даноците, според која богативе сепак плаќаат даноци. Повеќе

Не си супер-богаташ ако те немаат „заклано“ на одржување за приватниот авион

5.000 долари за суши, седум илјади за пластични чаши и повеќе гориво отколку што воопшто собира во авионот, се дел од ставките во месечните сметки на кои се жалат милијардерите (или обичните милионери) сопственици на приватни авиони. Повеќе

Што е Троика перална и како испра милијарди долари

Системот опфаќа околу 70 оф-шор шел компании кои беа искористени за да се извезат милијарди долари приватен имот од Русија на Западот. Името го добива од руската инвестициска банка Троика диалог, чии вработени ја менаџираа целата мрежа. Повеќе