Бизнис

Генерал електрикс е 38 милијарди долари тешка афера што чека да пукне

Хари Маркополос е прилично кошмарен лик за добар дел од американскиот финансиски свет, не затоа што направил нешто, туку затоа што кажал нешто. Иако нема навика многу да зборува, во последно време почна да го споменува Генерал електрикс. Повеќе

Колку многу ти се состанчи од 0 до 100 долари на час?

Јапонска компанија на своите вработени им објави ценовник за сè што сакаат да прават во работно време, на пример 100 долари од час за користење сала за состаноци, и тоа за состаноци за потребите на компанијата. Повеќе

Италијански банки живи фатени како сакаат да закрпат народ со дијаманти

Најголемите италијански банки во соработка со дилери на дијаманти, на сопствените коминтенти се труделе да им увалат дијаманти продавајќи ги по значително надуена цена, со совет дека тие се здрава финансиска инвестиција. Повеќе

Фејсбук ќе покрене глобална дигитална валута

Компанијата која толку лошо им ги чуиваше приватните податоци на луѓето, сега од нив бара да ѝ ги доверат и парите. Повеќе

Колорадо стигна до милијарда долари данок од марихуана

За 3,5 години американската сојузна држава стигна до 500 милиони долари собрани од данок од легалната продажба на марихуана. За следните 500 им требаше само уште година и пол. Повеќе

Тајниот извор на пари на Тесла

Американските производители на автомобили своите гревови со загадувањето ги перат со помош на Тесла, па колку повеќе тие продаваат автомобили на бензин/дизел, толку повеќе пари завршуваат кај Тесла. Повеќе

Зошто Фиат изненадно се откажа од купување на Рено?

Како што неочекувано беше објавена веста дека Фиат Крајслер сака да го купи Рено Нисан, идентично напрасно беше објавено и дека Фиат се повлекува од намерата за спојување со Рено. Повеќе

Најголемата слабост на биткоин е што никој не користи биткоин

Иако се повеќе компании дозволуваат плаќање со биткоин како со регуларни валути, криптовалутата упорно се штека и се чува за вадење на потенцијален ќар од нејзиниот (секогаш) очекуван раст на берзите. Повеќе

Амазон тера тендери по балкански

Во тужба пред американските судови Оракл обвинува и нуди нови докази дека нивниот конкурент Амазон му понудил работно место на висок функционер на Пентагон во замена за пишување на условите на тендерот на начин поволен за Амазон. Тендерот е на износ од 10 милијарди долари. Повеќе

Вол Стрит стравува од рецесија

Најголемите банки на Вол стрит се синхронизираа во стравот дека ескалацијата на трговска војна на Трамп со Кина ќе ги одведе САД и светот во економска рецесија. Рокот е 9 месеци. Повеќе