Интернет

Зошто даночните служби се плашат од биткоин?

Сржта на технологијата на која се базираат крипто-валутите, блокчејн, е во анонимноста на нивниот сопственик, односно сите трансакции се јавни ама се поврзани само со електронски адреси, а не со име, презиме, матичен или даночен број. И ова е значаен дел од привлечноста на блокчејн технологијата. Повеќе

Кина планира да стави крај на копањето биткоин на нејзина територија

Со тоа што 70 од глобалното копање биткоин отпаѓа на Кина, таа е најважната земјата за секојдневното функционирање и цена на крипто-валутата. Од ваква позиција Кина има намера да го укине копањето биткоин кај нив дома. Повеќе

Фејсбук станува претерано страшен

Во нешто што наликува на сценарио од следната сезона на Black Mirror откриено е дека Фејсбук знае како да те следи користејќи ја прашината на камерата на твојот смартфон. Повеќе

Магна порно

Британските парламентарци и останатите вработени во британскиот парламент на секои 9 минути имале обид да гледаат порно на своето работно место, покажуваат новите бројки од тамошниот законодавен дом. Нивната верзија е дека ова не било намерно. Повеќе

Криптоџекинг, или како сајтови го користат вашиот браусер за копање биткоин

Овој „криминал“ со години главно беше резервиран за апликации што со часови седат вклучени на вашиот компјутер (здраво Ми-торент) кои собирајќи делови од процесорската моќ на милиони свои корисници, копаа биткоин за своја сметка. Есенва криптоџекинг стана крајно популарен и за веб-страните. Повеќе

Гугл Хром се претвора во новиот Интернет експлорер 6

Хром моментално е најпопуларниот браусер на која било група уреди, десктоп, лаптоп, таблет или мобилни. И ако на почетокот на ширењето на својата доминација Гугл гледаше да ги следи веб-стандардите, моментално неговите услуги ги игнорираат овие стандарди и ги тераат луѓето да користат Хром. Нешто слично како Микрософт и ИЕ6 во 2000-те. Повеќе

Во Центарот на Фејсбук за бришење содржини од Фејсбук

Од 1-ви јануари во Германија почнува да важи законот со кој социјалните мрежи се одговорни ако во рок од 24 часа не отстранат говор на омраза, лажни вести и нелегален материјал од своите платформи. И тоа по 50 милиони евра одговорни за секој ваков пост. Повеќе

Создадовме алатка која го уништува човековото општество
Поранешниот директор на Фејсбук за Фејсбук:

Чамат Палихапитија е меѓу најраните вработени на Фејсбук, а подоцна станува и директор во компанијата, пред да одлучи дека има доволно пари за да ја напушти и да оформи сопствен инвестициски фонд. Денес не само што е разочаран од тоа во што се претворил Фејсбук туку и искрено е уплашен. Повеќе

Може ли Фејсбук да биде суден за злосторства против човештвото?

Како што со ред низ арапскиот свет паѓаа најразлични устоличени деспоти, Фејсбук беше величан како столб на демократијата, а Зукерберг за нејзиниот пророк. Откако истиот систем, од истиов човек, идентично се искористи за мешање во американската политика и исходот од нивните избори, фан базата на социјалната мрежа сврте на хејтање на истата, а Атлантик прашува: дали може Фејсбук да заврши на суд? Повеќе

Рекламите што беа најгледани на Јутјуб во 2017

Рангирањето е компилација од тоа колку некоја реклама е гледана затоа што луѓе сакале да ја гледаат, колку пати била платена како реклама да биде пуштена пред некое видео и колку време луѓето имаат потрошено на нејзе. Повеќе