Интернет

Проверувачи на факти на Фејсбук, како тоа пи-ар звучи

По година и кусур пумпање на приказната Хилари изгуби заради неспособноста на Фејсбук да се справи со ботови и неброени патувања на американски новинари до Велес само за да се вратат со истата сторија (пост-комунизам, млади деца, сиромашни родители...), при последниот масакр во САД сите анти-бот / њуз механизми воведени од Фејсбук во овој период дозволија за кратко време мрежата да биде преплавена од лажни вести, кои тврдеа дека убиецот е од крајно левичарска организација. Од нив само еден пост беше споделен над 260.000 пати. Повеќе

Шпанија го сотре Фејсбук. Не.

Заради недозволено собирање лични информации како пол и религија на милиони шпански корисници, Фејсбук ќе треба да и исплати на Шпанија казна од 1,2 милиони евра. (Сумата не е грешка). Повеќе

Дали би дал/а 15.000 долари за да имаш верификуван Инстаграм профил?

Сумата не е од официјален ценовник на Инстаграм, каде услугата е бесплатна, туку е крајната граница за тоа колку наплаќаат луѓе што можат да ти помогнат преку ред да стигнеш до синото знакче до твоето име. Повеќе

Зошто лажните вести толку брзо се шират на Фејсбук

Прво, самите социјални мрежи се така склопени што овозможуваат вирално ширење лажни вести. Второ, луѓето што работат на ширење лажни вести одлично си ја знаат работата (несебично помогнати од самите социјални мрежи). Повеќе

Вестите како зависност за возрасни

ФОМО (страв од пропуштање / fear of missing out) е кратенката што без да трепнеме им ја налепивме на тинејџерите и приближно младите, затоа што се неспособни да остават тоа смартфонот и да престанат да проверуваат што прават другите по Инстаграм и Фејсбук. Сега ФОМО тропна на врата и кај овие разумниве и способни генерации. Повеќе

Како да уловиш Твитер бот
Блокирање е половина здравје

Додека Твитер шупците ги идентификуваш чисто по интуиција, решавањето на Твитер ботовите стана посистематско иако за сега не и 100% прецизно. Повеќе

На Американците дома можеби не им треба брз интернет

После повеќедецинско следење на темпото со кое брзиот фиксен интернет стигнува до граѓаните, федералната комисија за телекомуникации заклучи дека тоа можеби е непотребна цел. Доста им е мобилен.  Повеќе

Комплицираните пасворди се непотребни
Според човекот што направи сите да користиме комплицирани пасворди

Правилото за безбеден пасворд е многу едноставно, во комбинацијата треба да имаш мали и големи букви, знаци и бројки, и да го менуваш на 90 дена. Просто, подеднакво просто како и тоа дека никогаш нема да го запаметиш пасвордот. Човекот што го напна цел свет да составува вакви пасворди, сега се предомисли. Повеќе

Империјата Тејсти и нејзиниот поход на интернетот

Само во јуни видеата со рецепти и храна на Базфид под брендот Тејсти се прегледани 1,1 милијарда пати, а во одредени месеци публиката знае да префрли и над 3 милијарди прегледувања. Повеќе

Крајот на џиновите?
Не може да се продолжи без растурање на Гугл, Амазон, Фејсбук и Епл

Гугл собира 77% од парите за реклами во резултатите од пребарување. Гугл и Фејсбук контролираат 56% од пазарот на реклами на мобилни уреди. На Амазон отпаѓа 70% од целата продажба на е-книги и 30% од е-трговијата во САД. Низ Фејсбук минуваат 75% од сите инстант пораки, кога ќе се собере сообраќајот на ФБ месинџерот, Вотсап и Инстаграм пораките. Повеќе