За претстава колку на локалците им се смачени сите јабанџии што им шпартаат по град, замерката на противниците на планот на градоначалникот за ограничување на бројот на туристи што влегуваат во Венеција е дека тој не е доволно ригорозен. Повеќе

Упатство за промашени промени на режим

„Без разлика колку лоша била работата пред да падне режимот, ситуацијата најверојатно ќе стане полоша откако стариот поредок ќе колабира. Оние што го смениле режимот веруваат дека ќе бидат славени како ослободители но многу поверојатен исход е населението брзо да ги изгуби некогашните илузии и да стане непријателско и насилно“, заклучува анализа во американскиот магазин со 40 годишна историја, Форин полиси. Повеќе

Германија заглиби на Фејсбук фронтот

Стратегијата со која се влезе во битката против он-лајн омразата колку што изгледаше едноставна толку за луѓето кои малку од малку имаат какви било познавања на темата изгледаше неизводлива. Tаа се сведува на два чекора: а пријавиш говор на омраза, Фејсбук (и кој било таа сфера) има фора од 24 часа да го избрише истото, а ако не го направи тоа, тогаш опција Б е казна од неколку милиони евра. Излезе ништо не е така едноставно. Повеќе

Да работиме како 100 години да ќе бидеме Шведска, а да се подготвуваме како утре да ќе бидеме Балкан

За прв пат по повеќе од половина век шведската влада почна до сите 4,8 милиони домаќинства во земјата да испраќа памфлети со совети како населението може да се подготвува во случај на војна и како да придонесе кон одбрана на земјата. Повеќе

На Трамп му проаѓа корупција, само затоа што Клинтонови ја нормализираа

Пред да ги минат изминатите 18 месеци трубејќи дека финансискиот конфликт на интереси на американскиот претседател не е нормален за една демократија, Демократите со години ги уверуваа истите луѓе дека е нормално политичари да имаат финансиски конфликт на интереси. Повеќе

Речник

Набрзинка / Daily

NetRoulette

Галерии
Нордиски пејзажи // Charles Lopez
Нордиски пејзажи // Charles Lopez
На точак низ пустина
На точак низ пустина
Пинк лејди, избор на Фотограф на храна на 2018
Пинк лејди, избор на Фотограф на храна на 2018
Саше Димовски, дечкото кој следи судство од 96-та, 97-ма
Саше Димовски, дечкото кој следи судство од 96-та, 97-ма
Честитка за младенците од навивачите на Селтик
Честитка за младенците од навивачите на Селтик
Како што предвидоа К-15, сè си доаѓа на место
Како што предвидоа К-15, сè си доаѓа на место
Основи на пластика и загадување
Основи на пластика и загадување
Како тоа Бинг уште не е пропаднат?
Како тоа Бинг уште не е пропаднат?
Боливуд НЕ, Бладивуд ДА!
Боливуд НЕ, Бладивуд ДА!

Offside

Како почнала фобијата од летање со авион на Денис Бергкамп
Еднаш возел 2.000 км да игра ЛШ

Кога легендарниот играч на Арсенал конечно прифатил дека ја изгубил битката со големиот страв од летање, сфатил дека се ослободил и тогаш го играше најдобриот фудбал во кариерата. Никој не му замерувал зошто патувал и по 2.000 километри со кола за да игра на гостување. Повеќе

Off Cafè

„Ме силуваше Харви Вајнстин тука во Кан. Имав 21 година. Фестивалот му беше како ловиште.” Повеќе

BookBox

Писма на младиот Пруст до неговата љубов - славен француски композитор

Уште не ни се оладил текстот за писмата на Хемингвеј до неговата 30 години помлада муза, веќе имаме нов момент: во Париз се изложени писма на Пруст до неговиот долгогодишен партнер, пред нивната најавена аукциска продажба. Повеќе