Технологија

Ќе ги ладиме ли зградите без струја

Нов и релативно надежен систем за тн пасивно ладење, наменет за густо изградени урбани средини ветува дека ги лади зградите без никакво трошење електрична енергија. Малку како оние сребрени штитници за на шофершајбна, само нешто попаметно дизајнирано. Повеќе

Батерија која се храни од CO2

Јаглерод диоксидот веројатно е една од најомразните молекули меѓу луѓето. Ни го труе водухот, ни ја загрева климата, ни ги прави дождовите кисели... Нуачници веруваат дека молекулата може да биде ребрендирана. Повеќе

Амазон засекогаш ги чува снимките на разговори од Алекса

Американски сентарот праша како компанијата се однесува со снимките од разговори кои ги снима нивниот паметен дигитален асистент Алекса. Доби очекуван корпоративен одговор: се бришат, освен кога не се бришат, за ваше добро. Повеќе

Американски компании продолжија да му продаваат на Хуавеи, затоа што никој не знае како е правилно

Интел уште му продава на Хуавеи, Микрон уште му продава на Хуавеи, а во меѓувреме ништо не е сменето околу американската одлука дека Хуавеи е закана за американската национална безбедност. Повеќе

Џони Ајв, човекот што го дизајнираше Ајфонот, даде отказ во Епл

Моментално Епл, со сите свои илјадници вработени, нема позначаен вработен кој би можел да ја напушти компанијата од Џони Ајв. Инаку, разделувањето не е толку трагично како што на прва може да изгледа. Повеќе

Распбери Пај 4-ка

Повторно е со големина на шпил карти, само сега е сериозно и апгрејдуван за перформанси, и повторно е со цена од 35 долари. Повеќе

Хуавеи почна да пушта фактури за користење на нивни патенти

Американскиот оператор Веризон користи над 230 патенти од Хуавеи за што кинеската компанија побара да и бидат платени над 1 милијарда долари за тоа што до сега ги користела. Повеќе

Можете ли да замислите аквадукт кој треба да се менува секои 18 месеци?

На античките научници, добар дел од денешната технологија би им изгледала блесаво. Затоа што во суштина, таа има малку допир со вистинските потреби и вредности а е главно диктирана од пазарот и потрошувачките потреби. А кога ќе споредиш некогашен катапулт и катапулт кој денес е направен, минатото одеднаш престанува да биде лесна мета за потсмевање. Повеќе

Епл објави монитор од 5.000 долари, и компјутер од 35.000 долари

Иако Епл корисник е на готовс до последен жирант да ја правда секоја цена на нов Епл производ, годинава ова ќе бара вонредна волја и сила откако компанијата реши новиот монитор од 5.000 долари да го продава без постоље. За да имаш на што да ти стои мониторот се доплаќа уште 1.000 долари. Повеќе

Што ако американска компанија не ја испочитува забраната за работа со Хуавеи

Главно дилемата на Верџ се однесува на Микрософт кој од една страна е еден од најголемите софтверски партнери на Хуавеи (за нивната линија на лаптопи), а од друга страна е еден од најголемите софтверски партнери на американската влада. Повеќе