Технологија

Престанете секоја година да вадите нов телефон

Една математика за дома: телевизорот што го имаш во дневна (најчесто) купен ти е пред 4 години, за 700-800 евра, и најверојатно уште толку време нема ни помислиш да го смениш. Смартфонот што го имаш во џеб купен ти е пред максимум 2 години за 500 евра и веќе те фаќа нервоза дека треба да го менуваш. И тоа е проблем. Повеќе

Хуавеи почна да пушта фактури за користење на нивни патенти

Американскиот оператор Веризон користи над 230 патенти од Хуавеи за што кинеската компанија побара да и бидат платени над 1 милијарда долари за тоа што до сега ги користела. Повеќе

Можете ли да замислите аквадукт кој треба да се менува секои 18 месеци?

На античките научници, добар дел од денешната технологија би им изгледала блесаво. Затоа што во суштина, таа има малку допир со вистинските потреби и вредности а е главно диктирана од пазарот и потрошувачките потреби. А кога ќе споредиш некогашен катапулт и катапулт кој денес е направен, минатото одеднаш престанува да биде лесна мета за потсмевање. Повеќе

Епл објави монитор од 5.000 долари, и компјутер од 35.000 долари

Иако Епл корисник е на готовс до последен жирант да ја правда секоја цена на нов Епл производ, годинава ова ќе бара вонредна волја и сила откако компанијата реши новиот монитор од 5.000 долари да го продава без постоље. За да имаш на што да ти стои мониторот се доплаќа уште 1.000 долари. Повеќе

Што ако американска компанија не ја испочитува забраната за работа со Хуавеи

Главно дилемата на Верџ се однесува на Микрософт кој од една страна е еден од најголемите софтверски партнери на Хуавеи (за нивната линија на лаптопи), а од друга страна е еден од најголемите софтверски партнери на американската влада. Повеќе

Проговори основачот на Хуавеи

Во интервјуто со Блумберг, Рен Женгфеи зборува за сите проблеми што го затекоа последниве месеци и тоа што му наметнаа статус на негативец во светот. Од негова гледна точка Американците и Трамп се љубоморни што Хуавеи отишол толку напред. Повеќе

Од сè што можеше да ѝ снема, на Јапонија ѝ снемаа телефонски броеви

Моментлно Јапонците користат телефонски броеви со 11 цифри, и овие би требало да се потрошат некаде до 2022 година. Повеќе

Зошто Америка нема ривал што ќе му конкурира на Хуавеи?

Додека американските власти се заканија по сите можни основи (дипломатски, воено, разузнавачки) на секој од нивен табор што ќе инсталира Хуавеи опрема за 5Г мрежите, американските експерти за телекомуникација посочуваат дека Америка сама се наместила да биде во ваква позиција. Повеќе

Сони Плејстејшн 5, што, како?

За сега не е сигурно ни дали следната конзола на Сони ќе се вика Плејстејшн 5, ама затоа почнаа да се осознаваат дел од деталите под хаубата на идната верзија. Повеќе

Кина е на пат да го укинува копањето биткоин

За властите оваа активност претставува „сериозни залудно потрошени ресурси“, што е доволна причина за копањето биткоин да биде забрането. Шансите за ова само се зголемуваат кога ќе им се накалеми и загадувањето. Повеќе