Вести

Единствените Македонци на кои не им треба сложено име се оние од Република Македонија

Де факто, сите други Македонци во другите држави веќе имаат сложени имиња. Само на Македонците од Република Македонија, „македонското“ им е примарно обележје на нивниот идентитет, пишува грчки автор кој отворено признава дека во овој спор, Грција била агресорот. „Беа принудени да тргуваат со единственото име кое им го оставила историјата“, пишува Августин Зенакос. За неупатените, Зенакос мисли на „Тоа на М“. Повеќе

Зошто Борис Џонсон не беше отпуштен пред да си даде отказ?

Како што успешно ја заврши кампањата за брегзит, така Борис Џонсон беше назначен за министер за надворешни работи во новата британска Влада која требаше заеднички да ја носи државата низ преговорите за напуштање на ЕУ. Таму продолжи во истиот стил од времето кога беше градоначалник на Лондон, овозможувајќи и на Тереза Меј десетина пенали за без никакво двоумење да му даде отказ. На крај се случи обратното, Џонсон во знак на притисок врз Меј ја напушти британската влада. Повеќе

Трамп му држи лекција на Столтенберг

Уште непочнат работниот дел од состанокот, во она уводно парче во кое новинарските екипи имаат пар минути да фатат фотографии и видео снимки додека главните играчи главно разменуваат куротазни погледи и пораки, Трамп реши на Столтенберг јавно да му плесне пар факти за тоа кој е под руско влијание. Повеќе

Не е НАТО сè што сјае

Членките не уплаќаат членарина, Турција купува руски С-400 а некои овдешни будалетинки ја убедуваат својата лумпен публика дека ние сме биле главна ѕвезда на самиот на НАТО. Тејк ит изи. Повеќе

Американците нема да испрашуваат за антика

Им се видело многу историја па решиле светот да започне во 15-от век. Стадардните школски тестови во иднина ќе го покриваат само тој период. И таму и овде некој не чул за Сантајана и неговото: „Кој не си го памти минатото, проколнат е да го повторува“. Повеќе

Баварија: убава, богата и испиздена

Баварија става крстови на државните згради а полицијата почна да патролира долж границата на „Европа без граници“. Ако на крајните десничари им оди волку добро во услови забревтана економија, што ли ќе се случи со нивната популарност ако економија почне да стагнира? Повеќе

Марк Закерберг, најслабата точка во клучната компанија за интернетот

Закерберг е основач, ЦЕО и претседател на бордот на Фејсбук. Тој исто така го контролира мнозинството од акциите на компанијата со право на глас. Неговата моќ во компанијата е комплетна. Тој не може да биде отпуштен или дисциплиниран. Ако директорите од бордот се обидат да го отстранат, тој со своите акции едноставно може да ги надгласа и потоа да ги замени со попријателски настроени. Повеќе

Околу спрејовите за заштита од сонце

Основите по кои треба да користиш заштита од сонце се движат од крајно естетски (брчки, стареење на кожа) до крајно медицински (рак на кожа). Проблемот е што не секоја заштита од сонце е создадена иста, посебно не спрејовите. Повеќе

#MeToo удри по германскиот јазик

Дилемата дали е подобро во јазикот да имаш и машки и женски (и среден) род или само еден род, за #MeToo движењето воопшто не е дилема: не е подобро да имаш два рода, треба за сите да важи еден. Повеќе

Пола Романци се на минималец

Не затоа што мислиме дека нема што да бара Македонија во Европа, туку заради оние наивни души (платените не ги рачунаме) кои искрено сè убедуваат дека сè им ќе биде подобро само што ќе нè примеле во ЕУ. Оние кои наместо денес да си ја поправат чешмата, денес да си го средат балконот, денес да возат попристојно и денес да висат помалку на Фејсбук, си прават бајрам на паметот дека пред „историска шанса“ утре да им се поправи чешмата, утре да им се среди балконот.... Повеќе