Вести

Американскиот сон полесно се остварува во Канада

Прво за оние кои ги занимаат само локални аспекти. Македонија ја нема меѓу 82-те држави на кои им бил мерен индексот за општествена подвижност, индикатор кој покажува колку некаде можат да се надминат класните и други бариери за да се напредува во животот. Луѓето надвор знаат дека овде уште е на сила Рациновиот „Бенџамин Батон закон за социјална мобилност“ кој гласи: „Роди се човек - скот умри“.  Повеќе

Трамп до гуша во убиството на генерал Сулејмани

Како што минува време така објаснувањето на американската администрација за убиството на иранскиот генерал станува се понедоследно, до ниво што почнува да потсетува на времето кога на Ирак му измислија оружје за масовно уништување. Повеќе

Шамани против Путин

Сибирски шаман ги повика поддржувачите од цел свет да му се приклучат во неговиот трет обид да го истера Путин од власт во Русија. Прочистувањето на Кремљ од Путин е закажано за пролетва. Повеќе

Австралија опен се задуши во чад од пожарите

Марија Шарапова го прекина подготвителниот меч во Мелбурн пред турнирот, а Словенката Далила Јакуповиќ заврши на колена на теренот во Мелбурн парк од загадениот воздух предизвикан од пожарите во Австралија. Повеќе

Лажовноста на изборните мапи и криминалот на нивно кроење

Анализата на Фајненшл тајмс е како кроењето на гласачките единици ќе ги реши изборите во САД. Кај нас не мора теоретски да се анализира затоа што во пракса знаеме како Скопје заврши двојазично после еден хируршки зафат од пред 15-на години познат како Закон за територијална поделба. Повеќе

Трамп тарифа за рекетарење богати држави

Трамп тргна да објаснува колку е добар во дипломатија, за до крај на реченицата да признае дека всушност рекетарски ги продава американските војници како заштита низ свет. Повеќе

Шпанија ќе лови „влијателни“ што се штетни за здравјето

Откако „влијателните“ успеваат спектакуларно да ја кренат продажбата на неколку производи за кои стандардно треба рецепт од доктор, министерството за здравство почнува со лов на само-прогласените Јутјуб / Инстаграм здравствени гуруа. Повеќе

Австралија го загади воздухот повеќе од 100 држави

Од пожарите во Австралија во атмосферата отишле 400 милиони метрички тони јагледод диоксид, Тоа е девет пати повеќе од рекордните пожари во Калифорнија во 2018 и е еквивалентно на волуменот кој го испуштаат 116 држави од долниот дел на светската листа. Повеќе

2010-тите беа најдобрата деценија во историјата на човештвото

Загњурени во медиумските наслови и хистериите по социјалните мрежи, тешко дека ќе дојдете до таков заклучок. Но ако сликата се одзумира и географски и временски, и ако баталите како е личното чувство (е, тоа е проблемот), постојат барем 8 причини зошто деценијата која ја испративме беше најдобрата на сите времиња Повеќе

Важноста да се биде Шарли

Филип Лансон еден од преживеаните новинари од масакрот во Шарли Ебдо, неодамна објавува мемоар од целиот настан во кој се открива херојството на луѓето што загинаа за правото некој да биде навреден. Повеќе