Живот и забава

Од пакуваните салати (ќе) си патиме?

Иако бактеријата листерија ја има во речиси секоја храна што ја консумираме најчесто таа не е во доволно голема доза за да ни наштети. Сето ова значително се менува кога во равенката ќе ги додадеш фабриките за чистење и пакување на сите оние салати и зеленила во кеса спремни за јадење. И тоа на полошо. Повеќе

Југословенскиот брутализам сред Њујорк во МоМА

Под наслов „Кон бетонска утопија: Архитектурата во Југославија, 1948-1980“ њујоршкиот Музеј на современа уметност летово ќе организира изложба од најразлични модели, скици, фотографии и филмски кадри од југословенските бетонски зданија. Повеќе

Новата книга за Трамп ќе стане ТВ серија

Ендевор контент ги откупи правата неодамна објавениот бестселер Оган и гнев, во кој новинарот Мајкл Вулф го раскажува своето сведоштво на првата година од мандатот на Трамп. Повеќе

Британија ќе прави зелен појас од едниот до другиот брег на островот

Планот е со 50 милиони нови дрвја да се пошумат некои од најголите делови во средишниот дел на британскиот остров, по цена од околу 500 милиони фунти. Повеќе

Борбата против „лажните вести“ како нова форма на пропагандна војна

ЕУ најави здружено решавање на проблемот со „лажните информации кои се шират со загрижувачка брзина“. Ова доаѓа по сличните одлуки на Франција и Германија, кои најавија решенија со кои се забранува говор на омраза или лажни вести. Работата е што говор на омраза и лажни вести и пред сета оваа галама беа нелегални. Повеќе

Моторхед се комплетираа

После Филти и Леми, почина и гитаристот од класичната постава на Моторхед. Еди Кларк „Брзиот“ уфрли во лер на 67 години, заради пневмонија. „На човек не може да му се случи ништо полошо од старост,“ тврдеше Брзиот последниве години, викајќи дека мора да си мава шамари кога ќе види згодна женска.  Повеќе

„Праведници“ почнаа да го шамараат Вајнстин по ресторани

Така е тоа кога водени од менталитетот на толпата, шупци ќе решат лично да делат правда, во име на она „имам читано за него“. Овој прво молел да се слика со Вајнстин, па откако учтиво бил одбиен, се повлекол да фрли неколу пијачки за храброст, па на другарите им рекол да снимаат, па се вратил кај Вајнстин и го залупал. Видео

Ова не е нееднаквост, ова е глупо

Заради веќе добро документираниот расплет на настани околу Кевин Спејси беше одлучено сите негови сцени во All the Money in the World да бидат преснимани и тој да биде заменет со друг актер, Кристофер Пламер. Ова значеше дека и другите актери ќе треба да се вратат на снимање. Меѓу овие што доснимуваа се и Марк Волберг и Мишел Вилијамс, и како што е редот и двајцата треба да добијат пари за тоа. Повеќе

Многу галама околу нив, малку влијание од нив
Крајна оцена за лажните вести

По најневеројатните количества внимание што лажните вести како еден од сегментите на интернет дното успеаа да го соберат и навлечат на себе, темата сериозно се зафатија да ја изучуваат сериозни луѓе. А дури и за одговарање на основните прашања околу ова требаше време. Повеќе

Американскиот претседател кој ги мразеше новинарите повеќе од Трамп

Постојаното искричење меѓу Трамп и медиумите (овој вреска „Лажни вести!“, овие врескаат „Судир на интереси!“) се чини дека е една од досега невидените иновации кои ги донесе негото запоседнување на Белата куќа. Но, еден друг нејзин станар, легендарниот Френклин Делано Рузвелт, на новинарите кои ги сметал за предавници им делел кукасти крстови. Повеќе