Храна

Индиската храна ќе изгуби на шмек... за среќа

Властите на индиската сојузна држава Утар Прадеш решија да се зафатат со борба со проблеми што не би требало да постојат, ама ете, Индија, и под итно да воведат построги закони против плукање и уринирање во храна.

Европа го брани „растителниот стек“

Европскиот суд ја укина забраната на француската влада за производителите на продукти од растително потекло да ги нарекуваат нивните производи „стек“ или „колбас“, која Париз ја воведе за да ги заштити сточарите. Судот вели дека не може да се забрани нешто кое не е прецизно правно дефинирано.

Ние за Романија сме органик и фри-рејнџ

Македонија е една од земјите кои имаат некои од највисоките проценти на население кое не може да си дозволи да јаде здрава храна. Во тој поглед слични сме со луѓето од Грција и Словачка но ако бараме нешто да нè утеши (а секогаш бараме нешто да нè утеши), тоа не е ништо во споредба со процентот Романци кои можат да си дозволат да се хранат здраво.

И ти можеш да се пензионираш на 45, ама не ти се јаде ориз секоја вечер

Јапонец кој сака да постигне целосна финансиска слобода (да не работи ништо, а да има пари), последниве 20 и кусур години јаде само ориз и живее во фирмата во која работи, само за да се пензионира пред 50 години.

Дали малку гадно ќе те спречи да ја спасиш планетата?

Само 13% од испитаниците изјавиле дека се подготвени редовно да јадат оброци со инсекти, кои во последно време се натураат како еден од столбовите за спас од глобалното затоплување. И тоа мора да се поправи во име на климатските промени, не инсектите, туку вашето гадење од нив.

Дали млекото е расистичко?

Академици од Оксфордскиот музеј со пари од британскиот буџет ќе ја истражуваат „политичката природа“ на млекото и неговото „колонијално наследство“, за кое еден од истражувачите тврди дека е „северноевропска опсесија“ која е наметната на остатокот од светот.

Нешто е луто во државата Данска

Дали нивото на зачинетост и лутина на некоја храна е нешто околу што треба да интервенира државата? Данска мисли дека да. Нејзината државна агенција за храна повлече од пазарот еден популарен вид инстант тестенини од Јужна Кореја со образложение дека тоа е многу луто за нежните дански непца и мешиња.

80% Американци ја гледаат брзата храна како луксуз

Сте тркнале скоро до некоја бутка за фаст фуд? Големо мнозинство Американци денес на тоа гледаат како на екстравагантност. Половина од американските потрошувачи оценуваат дека брзата храна во последно време е скапа како да јадеш во пристоен ресторан а некои тврдат дека е и поскапа.

Еј животе, конзерво сардини

Ако му свртиме грб на црвеното месо и наместо тоа во нашата исхрана се фокусираме на ситната риба како што се сардините, инчуните или харингите, до 2050-та година би можеле да се спасуваат годишно по 750.000 човечки животи на оваа планета. Најголем аир би виделе земјите со среден или мал доход. Супер звучи, а сега малку да попазиме да не ни изгори кременадлата.

Жаби ни во Азија не можат да кренат глава од Французи

Ненаситноста на Французите за жабји батаци е деструктивна за природата и ги загрозува водоземците во Азија и југоисточна Европа, алармираа група на научници и ветеринари.

Предавство со вкус на месо

Вегански ресторан кој или погрешно ја проценил својата публика или своето знаење од веганска гастрономија, ставен пред избор меѓу пропаѓање или воведување месо, одлучил да го распафка ќумурот.

Сеул да бира, сака кучиња во чинија или кучиња на улица

Јужнокорејските одгледувачи на кучиња за јадење се заканија дека ќе пуштат два милиона кучиња на улиците на Сеул доколку владата ја воведе забраната за јадење кучешко месо. Во останатите вести, во Јужна Кореја има два милиони кучиња што чекаат да бидат изедени.

Мажите јуначки се повлекоа од кујните

Едно ново истражување открива дека е зголемен јазот меѓу половите на тема кој повеќе готви по дома. Жените готват повеќе оброци од мажите во речиси секоја земја во светот. Освен во една.

Еко данок на месо е преглупа идеја

Нема крај креативноста на оние кои сакаат на луѓето да им наметнат грижа на совест за состојбата на планетата и и нивниот учинок во климатските промени. Не чини да имаш дете, не чини да имаш куче или маче, а најнечини да продолжиш да јадеш нормално месо (сега кога имаме златни штурци на понуда). Како против месото? Со еко даноци, како против шеќерите.

Швајцарија, одвратно

Во Швајцарија преку училиштата се работи на кампања за убедување на децата да јадат помалку чоколадо, а повеќе инсекти или барем производи од инсекти, пример крекери од скакулци.

Јадете скуша дур е евтина

Скушата и другите видови сина риба долго време важеа за „храна за работничката класа“ поради достапноста и ниските цени, но сега ѝ се подготвува етикета која сигурно ќе ја поскапи: еколози од запад проценија дека нејзиното консумирање веќе не било одржливо. 

Италијанска кујна не трпи месо од лабораторија

Земјата која има построги правила за тоа како да замесиш тесто за пица отколку што има сообраќајни правила, на сите можни нивоа ќе блокира какво било припарување на „вештачко месо“ во нејзините граници.

Болничка храна доби престижно кулинарско признание

Болничката храна кај нас се доживува како „казна во казна“. Во Белгија е троа поинаку. Тамошна болница доби високо признание за нивната храна од угледен француски гастрономски водич. Менито на наградената белгиска болница сепак нема да биде ставено во препораките бидејќи за тоа треба и да си малку болен.

Пилешки крилца как да си метнех

Американецот ланец за брза храна „Бафало вајлд вингс“ махерски реплицираше на милионска тужба против нив затоа што она што фамозно го продаваат како пилешки крилца не се крилца, туку обично бело месо. „Да, така е“, признаваат тие, „крилцата не се крилца, ама па не се ни од бафало.“

На бебињата ќе им кратат од оловото

Американската агенција за храна и лекови предлага нова регулатива со која драстично ќе се намали дозволената количина олово во бебешката храна. Кое се најало, се најало.

ЕУ планира да јаде штурци

Една година и нешто откако Економист пишуваше дека глобалното производство за храна ја задушува планетава и ги исцрпува нејзините реруси а еден од проблемите е што западните луѓе се премногу гадливи на поинаква храна, во листата на дозволена храна, ЕУ ги додаде штурците.

Како лобистите од појадокот направија најважен оброк во денот

Човек кој живее на автопилот следејќи го она што го пишува во медиуми, може да се убеди дека сите препораки за исхраната и здравјето се резултат на чиста наука и напредокот во сознанијата. ОК. Знаете ли дека човекот кој го измисли „лесниот оброк со житарици“ е истиот човек кој веруваше дека најголемо зло е мастурбирањето? 

Нома, најдобриот ресторан во светот, затвора

Од Нома, ресторанот кој стана едно од обележјата на Копенхаген, проценуваат дека веќе нема пари за скапи ресторани, па решија дека најдобро ќе биде со време да ја затворат кафаната.

„Здраво“ со поминат рок на траење

Јако е да се храниш здраво и доследно да ги следиш сите важечки прописи за храната, убеден дека тие се темелат на науката и најновите сознанија на таа тема. И онда еден убав ден, надлежните ќе решат да ти ја сменат дефиницијата за тоа што е здраво и ќе ги променат критериумите по кои цел живот си се водел додека си бирал производи во маркет.