Свет

За да може да те гаси, Европа прво ќе те запали
Пусто турско и прво каурско

Европјаните ги предизвикаа конфликтите на Ориентот под изговор дека спречуваат вековни конфликти. Колонизацијата беше извршена во име на самоопределувањето на народите. Никој од тие народи кои требаше да се самоопределат, не беше застапен на конференциите на кои се делеа териториите.  Повеќе

Швајцарска аукција на запленети диктаторски возила

Диктаторот на Еквадоријална Гвинеја на времето тргна по патот на секој диктатор од стара школа што држи до себе, и своите геноцидно украдени пари ги скри во рајот за пари на диктатори - Швајцарија. Меѓутоа во овој случај Швајцарија реши да не биде така добар домаќин како што е во други случаи (пример со нацистичкото злато што уште дреме во нивните сефови) и за чудо да ја издаде довербата на диктаторот. Повеќе

Како на Путин му засмета глобалното затоплување

Иако главно трагично за остатокот од светот, за Русија глобалното затоплување го отвори пристапот до арктичката нафта. Сега стравот е дека истото ова затоплување последниве години малку претера со отворањето. Повеќе

Мигранти, по дома да си чистите улици

Невработен 29-годишен нигериски мигрант во Италија со цел свој безобразлук се дрзнува да почне да ги чисти улиците во едно предградие на Венеција. Бидејќи е Италија, и бидејќи таму има закон, нелегалниот чистач е казнет. Повеќе

Американската војска загадува повеќе од цели држави

Како што Пентагон го смета глобалното загадување за закана за американската армија, така Пентагон во исто време е и закана за влошување на глобалното затоплување. Повеќе

Најден мртов банкарот што преку Естонија испра над 200 милијарди долари на руски тајкуни

Аивар Рехе беше директорот на естонската филијала на Данске банк, кој пред некој ден исчезна, за вчера да биде откриен мртов во дворот на својата куќа. Повеќе

Изгледа ништо од тоа „Нотр Дам готов за 5 години“

Најнов меѓу „неверниците“ околу временската рамка за реновирање на катедралата е францускиот министер за култура. Повеќе

Кинески новинари ќе полагаат тестови за лојалност кон господинот Џинпинг

Тестовите не се тривија (која му била прва женска, или што музика слуша), туку ќе се однесуваат на тоа колку новинарите ја разбираат Мислата на Ши Џинпинг, доктрината на кинескиот претседател од 14 точки кои треба да го обележат неговото владеење. Повеќе

Премија од 29 милиони долари се падна во бразилскиот Конгрес

Една од оние колегијални идеи што никогаш не успеваат, не само што успеа во Бразил туку и заврши со милионска премија за членови од пратеничка група на долниот дом од тамошниот Конгрес. Повеќе

Колт престанува со производство на најчесто употребуваната пушка во масакрите низ САД

Полуавтоматската АР-15 (која со малку чепкање знае да стане автоматска) е една од пушките од портфолиото на Колт од која повеќе нема да биде произведен ниту еден примерок за цивилна употреба. Повеќе