Разно

Побрзо од вирусот се шират само гласините за вирусот

Тоа што многу малку знаеме за коронавирусот (меѓу лекарите познат како 2019-nCoV) и начинот на кој се шири, не е причина „зналците“ од цел свет да ги откриваат заверите кои стојат за него. Последната теорија за која чувме е дека вирусот намерно го пуштиле Кинезите за да ги смират протестите во Хонг Конг. Во продолжение, трите најчести конспирации кои се мотаат по интернет и како се тие склопени. Повеќе

Границата што ја крена падот на Берлинскиот ѕид

Меѓу главните проблеми на Украина е воспоставувањето на државна граница со Русија, граница која никогаш претходно во историјата не постоела во оваа форма. Повеќе

Гугл купува медицински досиеа

Гугл добива пристап до лични медицински податоци за огромен број луѓе, сосе дијагнози, лабораториски резултати и слично. Ќе имаат пристап до досиеа од 2.600 американски боллници. Ниту пациентите ниту лекарите ќе знаат кога нешто нивно влегло во машините на технолошкиот гигант. Повеќе

Климата се решава во Африка

Меѓународната агенција за енергија го објави овогодинешниот извештај. Пет глобални трендови ја обликуваат иднината на климатските промени.  Повеќе

Расизам, па што

Расистичките дела понекогаш или секогаш се оправдани, е ставот на повеќе од половина анкетирани Италијанци по серијата расистички и анти-семитски инциденти во земјата. Повеќе

До морковите било

Исто као нас, Делхи има сериозни проблеми со ужасно загадениот воздух. Исто како нас, Делхи да ти имал и сериозни политичари кои знаат да помогнат со драгоцени совети. Повеќе

Не бевме подготвени за свет без ѕидови
30 години од падот на Берлинскиот ѕид:

Три децении после падот на берлинскиот ѕид, светот не е онаков каков се надеваа дека ќе биде оние кои го рушеа. Сега се бараат нови ѕидови; некои на границата со Мексико, некои во своите глави. Повеќе

Трамп му се намерачил на Гренланд за сериозно

Луѓето од Пентагон и Стејт департманот интензивно работеле што побрзо да ја вратат воената помош на Украина, но никако не можеле да договорат состанок со Трамп затоа што неговите соработници премногу биле зафатени во наоѓање начин како да го купат Гренланд. Повеќе

Политичките бегалци на Калифорнија

Онаа реплика на Раде Шербеџија во „Трето полувреме“, „Секоја птица лета во своето јато“, се чинеше прецизна за автохтоното балканско/ македонско проклетство за поделеноста на луѓето. Aма, не лези враже, се чини дека има и четврто полувреме. Повеќе

Германија можеше да биде чиста

Германија досега ќе успееше комплетно да ја декарбонизира својата електрична енергија доколку наместо во обновливите извори, вложуваше во нуклеарки. Сосе сите 45 милиони возила на нејзините патишта. Повеќе