таг: климатски промени

Планета на која наскоро нема да може да се живее
Не е лошо - полошо е

Насловите на поглавјата во книга која излезе на почетокот на оваа година -  „Смрт од жештина“, „Океани што умираат“, „Воздух што не може да се дише“, „Чума на загревањето“ - сами по себе можат да предизвикаат паничен напад. Но работата станува уште полоша кога човек ќе се зачита.  Повеќе

Влијанието на „ефектот на Грета Тунберг“ врз издаваштвото

Едно 15-годишно девојче лани почна со протести за климатски промени и стана медиумска ѕвезда. Нејзините настапи инспирираат голем број млади луѓе, меѓу другото и да читаат на оваа тема. Повеќе

Дали придавките можат да го сменат светот?

Едно општество може да се бори против климатските промени со скапи и радикални мерки - наметнување даноци, менување закони, драстични казни за загадувачи. Но исто така може да се навикне поинаку да зборува за фосилните горива, што нема магичен ефект, но индиректно влијае врз промената на погледот на работите.  Повеќе

Радикално решение за климатските промени што добро ќе ни дојде

Доколку се продолжи со загревањето на планетава луѓето низ Европа ќе мора да почнат да работат драстично помалку часови неделно за да се избегне климатска катастрофа. Колку драстично? Максимум 9-работни часа неделно. Повеќе

Kлиматските промени се досадна тема, освен кога не се
Победникот на Венецијанско биенале 2019

На годинешново издание на Венецијанското биенале главната награда за најдобар павиљон ја однесе Литванија. Перформансот кој се одвиваше во него беше на тема која звучи (пре)ангажирано. Но суптилниот пристап со доза на хумор и цинизам беше она што направи впечаток. Повеќе

Првиот банкрот предизвикан од климатски промени?

Најголемиот снабдувач на Калифорнија со електрична енергија и гас објави банкрот откако против него беа поднесени барања за оштета во износ од десетици милијарди долари заради штета предизвикана од обемните пожари во американската соујзна држава. Повеќе

„Виша сила“ е надминат концепт?

Терминот губи на значење во време кога знаеме дека човечкатa aктивност е онаа која ги предизвикува екстремните климатски појави. Повеќе

Парадоксот на самит против климатски промени

На последниот самит на О.Н. во Париз беа присутни над 20.000 дипломати, научници и лобисти, секој со своја мисија, од кои (најверојатно) никој до таму нема стигнато на точак или ролери, туку изборот најчесто бил комбинација меѓу авион и лимузина. И на цел овој трошок и зијан, не се постигна нешто многу (ако не се сметаат селфињата). Повеќе

Кога врне, истура, буквално

Во период нешто пократок од две недели врне 50% од годишниот дожд кој и следува на планетава, а како што минуваат годините до крајот на веков овој период само ќе се намалува. Повеќе