таг: брегзит

Борис Џонсон за премиер е соодветен крај на мрачната декада

Армагедонот е на повидок. Борис Џонсон е тргнат кон бр. 10 и нема ништо неискрено, нерепутабилно па дури ни доволно скандалозно што тој може да направи што би ја спречило неговата партија да го избере. Тие ги знаат сите негови лаги, мрза и нарцизам, и пак не им е гајле. Повеќе

Tajниот тунел кој треба да ги поврзе Франција и Британија преку Венеција

Вистински тунел е, само што не е ископан баш помеѓу двете држави, туку помеѓу нивните павиљони на Венецијанското биенале, кое почнува денес, 11 мај. Повеќе

За денот по брегзит ангажирани дополнителни 10.000 полицајци

Стравот е дека како што тргнало брегзит ќе стартува без договор со ЕУ, што во перцепцијата на Британците може да доведе до некои апокалиптични сцени низ островот, заради што врвот на тамошната полиција реши да активира засилување од 10.000 полицајци. Повеќе

Дали хеџ фондови заработија стотици милиони евра на вечерта на брегзит?

На 23 јуни 2016 Скај њуз го започнува своето покривање на резултаите од гласањето во 22:00 точно во моментот на затворањето на гласачките места за референдумот за брегзит. Во првата минута ја објавуваат изјавата на Најџел Фараж, кој на изненадување на сите веднаш признава дека противничката кампања за останување во ЕУ најверојатно победила. Неколку минути подоцна идентично предвидување дава и првиот човек на угледниот ЈуГов. Како што се емитуваат изјавите така почнува да расте и вредноста на фунтата. Повеќе

Те едно, те исто, европските медиуми за најновиот брегзит неуспех

Би-би-си вонредната вест за гласањето за брегзит ја објави како „спектакуларен пораз за Тереза Меј“. За разлика од нив, европските медиуми само сакаат да заврши сето ова. Повеќе

Британците и Американците веќе не го поседуваат англискиот?

Леонид Бершидски, коментатор на Блумберг, проценува дека Брегзит и непопуларноста на Трамп се закана за иднината на „англосферата“ - културното, интелектуалното и политичкото влијание на Британија и САД. Па сепак, англискиот ќе си продолжи, иако по можеби сосема нов пат.  Повеќе

ЕУ почна да ги 'рчка Британците во најмилата карпа

Доколку брегзит сапуницата заврши без договор, ЕУ ќе застане зад Шпанија во однос на еден спор што земјата го има со Британија околу Гибралтар. ЕУ не се заканува, само кажува. Повеќе

ЕУ го сработи брегзит по грчки рецепт

Без разлика што двете држави немаат никаква сличност во однос на пари и моќ, ЕУ имаше слична стратегија за справување и со двете. Со таа разлика што за Грците, планот остана во фиока. Повеќе

Брегзит им ги попука шавовите на Англичаните

Уште една од неброените дебати околу брегзит на британските телевизии, со таа разлика што овој пат една од анти-брегзит активистките (инаку академик на Кембриџ, а и феминистка) решава на дебата да дојде топлес, за луѓе да почнат да обрнуваат внимание на она што го зборува. Жената добива поддршка. Повеќе