Сив лосос со боја на лосос

Бојата на лососот се опишува како „портокалесто-розова" и е толку специфична што постоjaт и кармини со „лосос боја". Иако тоа навистина е бојата на месото од див лосос, онаа на лососот растен во мрестилиште е - сива. Или барем би требало да биде таква, доколку одгледувачите на лосос не замешуваат пелети кои „орозевуваат" во вештачката храна на сиротата риба.

Дивиот лосос ја добива својата нијанса преку јадење крил и ракчиња, кои содржат портокалово-црвенкаста состојка наречена астаксантин (патем, и фламингата се розови заради тоа што обилно јадат ракчиња). Нијансата на месото на дивиот лосос варира - оној од Аљаска е најцрвениот, а оној појужно, бидејќи јаде помалку крил и ракчиња, има попортокалова боја.

Но, вештачки мрестениот лосос е хранет со нешто што делува како бљак мешавина од помали риби, пченкарен глутен, соја, кокошкина маст и генетски модификуван квасец. Со оглед на тоа, бојата на неговото месо е исто така бљак. За да се исправи работата, одгледувачите во погоре опишаната „каша" додаваат и астаксантин, кој понекогаш се прави од природни алги или прав од оклопници, но често и во лабораторија, што значи дека содржи и пигментирачки хемикалии. Тоа дека рибата е „пигментирана" не можете да го знаете освен ако баш не се зачитате во декларациите, кои по еден судски спор од 2003 мора да содржи предупредување дека лососот е „дополнително обоен".

За да се олесни процесот на селекција, фармацевтскиот гигант Хофман-ЛаРош има развиено стандардизирана карта на нијанси. Притоа естетскиот стандард го одредува бојата на дивиот лосос, кој е повкусен, похранлив и чини два-три пати повеќе од оној од фарма.

Пигметинрачките материи се всушност најскапата компонента од вештачката исхрана на лососот, и изнесуваат 20% од вкупниот трошок. Но тоа на одгледувачите им се исплати, бидејќи добрата имитација на дивата риба може да се продава исто толку добро колку и „оригиналот", што пак прави рибарите на Пацифичкиот северозапад да ги снижуваат нивните цени за да можат да ја издржат конкуренцијата.

Заклучок: луѓето сакаат да јадат див лосос, ама па не до толку за навистина да го купат. Наместо да ја поддржуваат сета таа илузија по цена и на сопственото здравје, можеби е полесно да се навикнат на 50-те нијанси сив лосос со боја на лосос.

18 март 2015 - 18:05