таг: исхрана

Гризлијата стануваат вегетаријанци

На почетокот на летото мечките на Аљаска редовно се монтирани покрај реките или во нив, на обилна гозба со лососи. Но, кога од топлото време шумските бобинки ќе созреат порано, ете ги нив по грмушки. Целата приказна и не е толку банална.   Повеќе

Најсилниот човек на светот и исхраната од 12.000 калории на ден

Брајан Шо е Најсилниот човек на светот во 2011, 2013, 2015 и 2016 (плус еден куп други први места во слични натпреварувања). По неговите зборови: од сè ова кревањето тегови не е најтешкото нешто, јадењето е. Прв оброк, појадок: 1180 калории. До крај на ден треба да ги потепа уште 10.000 калории. И така секој ден. Повеќе

Македонците (уште само) здравјето ги служи
И покрај смртоносната промаја:

На глобалниот индекс на здравјето, од 166 земји Македонците го држат 44 место. Не е тоа сјајна позиција но е подобра од рангирањето на повеќето македонски репрезентации.   Повеќе

Шуќур, им текна за алергиите

Со години родителите се советуваа да не им даваат високо алергенска храна на децата во нивната најмала возраст. Сега почнуваат години во кои ќе се советуваат да го прават комплетно обратното. Ќе се најде ли лек за шизофреничноста на науката? Повеќе

Зошто е лошо мрсното? Затоа што така кажа шеќерот
Нè испости нефер наука:

Приказна за тоа како шеќерната индустрија пред половина век ја префрли вината врз мастите. Како? Со пари. Кој ја изведе дубарата? Науката. Повеќе

Сив лосос со боја на лосос

Бојата на лососот се опишува како „портокалесто-розова" и е толку специфична што постоjaт и кармини со „лосос боја". Иако тоа навистина е бојата на месото од див лосос, онаа на лососот растен во мрестилиште е - сива. Или барем би требало да биде таква, доколку одгледувачите на лосос не замешуваат пелети кои „орозевуваат" во вештачката храна на сиротата риба. Повеќе

Како мастите ни станаа непријател?

Здравствена пресуда за мрсното изгледа лесна за донесување: ем има доста калории ем има холестерол кој ти прави проблеми со срцето па умираш порано отколку што си се надевал. Но, дали е баш така? Повеќе

Темната страна на кокосот

Тој што е за јадење и пиење е ок, ама оној што ви мириса кога сте на полна плажа, не баш. Повеќе

Раката е мерка на задоволството

Димензиите на вашето секојдневно хедонистичко уживање во убавините на овој живот се наоѓаат во вашата дланка. Не, сепак не зборуваме за тоа. Повеќе