Под „идеална храна“ се подразбира нешто кое ги содржи сите хранливи материи потребни за исполнување, ама не и надминување, на дневните прехранбени потреби.
Бидејќи такво нешто не постои, потребно е да се има балансирана исхрана составена од храна со висока прехранбена вредност, „која кога ќе се консумира заедно, не содржи премногу од која било прехранбена состојка, со што би се избегнало надминување на дневно препорачаните количини.
Во студијата “Uncovering the Nutritional Landscape of Food”, објавена во журналот ПЛОС Оне, храната се оценува според тоа колку многу ги покрива но не ги надминува дневните прехранбени потреби, кога се јаде во комбинација со друга храна. Колку е повисока оценката, толку е поблиску до овој критериум.
Листата претежно е составена од риба, зеленчук, овошје и јатки. Од пилешко нема трага, како ни од ниту едно друго „месо“ месо.
Топ 100 според оценка:
100. SWEET POTATO - 49
99. FIGS - 49
98. GINGER - 49
97. PUMPKIN - 50
96. BURDOCK ROOT - 50
95. BRUSSELS SPROUTS - 50
94. BROCCOLI - 50
93. CAULIFLOWER - 50
92. WATER CHESTNUTS - 50
91. CANTALOUPE MELONS - 50
90. PRUNES - 50
89. COMMON OCTOPUS - 50
88. CARROTS - 51
87. WINTER SQUASH - 51
86. JALAPENO PEPPERS - 51
85. RHUBARB - 51
84. POMEGRANATES - 51
83. RED CURRANTS - 51
82. ORANGES - 51
81. CARP - 51
80. HUBBARD SQUASH - 52
79. KUMQUATS - 52
78. POMPANO - 52
77. PINK SALMON - 52
76. SOUR CHERRIES - 53
75. RAINBOW TROUT - 53
74. PERCH - 53
73. GREEN BEANS - 54
72. RED LEAF LETTUCE - 54
71. LEEKS - 54
70. CAYENNE PEPPER - 54
69. GREEN KIWIFRUIT - 54
68. GOLDEN KIWIFRUIT - 54
67. GRAPEFRUIT - 54
66. MACKEREL - 54
65. SOCKEYE SALMON - 54
64. ARUGULA - 55
63. CHIVES - 55
62. PAPRIKA - 55
61. RED TOMATOES - 56
60. GREEN TOMATOES - 56
59. GREEN LETTUCE - 56
58. TARO LEAVES - 56
57. LIMA BEANS - 56
56. EEL - 56
55. BLUEFIN TUNA - 56
54. COHO SALMON - 56
53. SUMMER SQUASH - 57
52. NAVY BEANS - 57
51. PLANTAIN - 57
50. PODDED PEAS - 58
49. COWPEAS - 58
48. BUTTER LETTUCE - 58
47. RED CHERRIES - 58
46. WALNUTS - 58
45. FRESH SPINACH - 59
44. PARSLEY - 59
43. HERRING - 59
42. SEA BASS - 59
41. CHINESE CABBAGE - 60
40. CRESS - 60
39. APRICOTS - 60
38. FISH ROE - 60
37. WHITEFISH - 60
36. CORIANDER - 61
35. ROMAINE LETTUCE - 61
34. MUSTARD LEAVES - 61
33. ATLANTIC COD - 61
32. WHITING - 61
31. KALE - 62
30. BROCCOLI RAAB - 62
29. CHILI PEPPERS - 62
28. CLAMS - 62
27. COLLARDS - 63
26. BASIL - 63
25. CHILI POWDER - 63
24. FROZEN SPINACH - 64
23. DANDELION GREENS - 64
22. PINK GRAPEFRUIT - 64
21. SCALLOPS - 64
20. PACIFIC COD - 64
19. RED CABBAGE - 65
18. GREEN ONION - 65
17. ALASKA POLLOCK - 65
16. PIKE - 65
15. GREEN PEAS - 67
14. TANGERINES - 67
13. WATERCRESS - 68
12. CELERY FLAKES - 68
11. DRIED PARSLEY - 69
10. Зракоперка
100 гр. = 100 калории
Морска риба од која е најпозната е црвената зракоперка. Хранлива, но може да носи опасни токсини.
Оценка: 69
9. Листови од цвекло
100 гр. = 22 калории
Листовите од цвекло се богати со калциум, железо, витамин К и витамини од групата Б, посебно рибофлавин.
Оценка: 70
8. Свинска маст
100 гр. = 639 калории
Добар извор на Б витамини и минерали. Свинската маст е повеќе незаситена и поздрава отколку овчата или говедската маст.
Оценка: 73
7. Блитва
100 гр. = 19 калории
Редок прехранбен извор на беталаин, состојка која содржи анти-оксиданси и останати здрави карактеристики.
Оценка: 78
6. Семки од тиква
100 гр. = 559 калории
И семки од останати видови тиква, се еден од најбогатите растителни извори на железо и манган.
Оценка: 84
5. Чиа
100 гр. = 486 калории
Мали црни семки кои содржат високи нивоа на прехранбени влакна, протеин, а-линолеинска киселина, феноло-киселина и витамини.
Оценка: 85
4. Плосната риба
100 гр. = 70 калории
Генерално немаат жива и се добар извор за витаминот Б1.
Оценка: 88
3. Океански гргеч
100 гр. = 79 калории
Потекнува од Атлантскиот океан, живее на големи длабочини и е богата со протеин и има ниско ниво на заситени масти.
Оценка: 89
2. Черимоја
100 гр. = 75 калории
Овошје со месната и блага бела пулпа. Богато е со шеќери и витамини А, Ц, Б1, Б2 и калиум.
Оценка: 96
1. Бадеми
100 гр. = 579 калории
Богати со моно-незаситени масти. Го подобруваат кардиоваскуларното здравје и помагаат со дијабетес.
Оценка: 97