таг: боја

Како се меша бојата што се користи во Џејмс Бонд и на Би-би-си
Која ќе биде боја на 2019?

Компанијата Пантон во декември 2017 предвиде дека ултра-виолетовата ќе биде боја на 2018, затоа што симболизира „визионерство, космички широчини и мисловност“. Не дека видовме нешто од ова изминатава година. Ама за 2019 работите изгледаат (по)розово. Повеќе

Најтемниот објект на земјата е павилјон на зимските олимписки игри

Премачкан со најцрната боја на свет, Вантаблек Vbx2, еден од павилјоните на зимската олимпијада во Јужна Кореја апсорбира 99% од светлината. Негов автор е архитектот Асиф Хан, а бојата е варијанта на онаа контроверзната црна-црна од пред некоја година. Повеќе

Виолетова ќе биде бојата на 2018

Според компанијата Пантон таа симболизира визионерство, космички широчини и длабочини, мисловност. Баш да видиме дали 2018 одеднаш ќе се обои виолетово.  Повеќе

Сив лосос со боја на лосос

Бојата на лососот се опишува како „портокалесто-розова" и е толку специфична што постоjaт и кармини со „лосос боја". Иако тоа навистина е бојата на месото од див лосос, онаа на лососот растен во мрестилиште е - сива. Или барем би требало да биде таква, доколку одгледувачите на лосос не замешуваат пелети кои „орозевуваат" во вештачката храна на сиротата риба. Повеќе

Звучни скулптури од Дафт Панк до Филип Глас
Визуелизирана музика

Повеќето од нас се задоволни со слушање музика. Но германскиот фотограф Мартин Климас сака и да ја визуелизира. Чистењето по секоја фото сесија му е бонус. Повеќе

Поликолор на асфалтот
Обои ме

500 литри еколошки нештетни бои фрлени на улиците на Берлинскиот Розенталер плац. И една фина слика која ја формираат автомобилите во движење. По нашите улици би имало и некое копито. Повеќе