Трите зимски убавици на Ники

Бидејќи снегот одамна го нема во нашата котлина, а и кога го има, од него може да се направи само Снешко кој веќе утредента ќе личи на Црна Арапина, храната останува една од ретките добри причини да се сака скопската зима. Онаа храна кој се подготвува бавно, се јаде страсно а главниот муабет е околу неа. Кога е таквата храна во прашање, паметот прво ни оди кај Ники. Гостилница Ники.  

Долгогодишното искуство и моменталното расположение на нашата стрвост, од нивното сериозно зимско мени ги издвоија следниве три препораки за разгалување на душата.

БРОЈ 1: Пита пастрмалија
Бавно стасано тесто, квалитетно свинско месо и она што сè поретко се наоѓа во Скопје - можност питата да биде права велешка, оросена со пастрма од нивно домашно производство. 

Број 2: Тава Ники
Нивната прочуена тава е раскошна симфонија на вкусови. Знае да се јаде со затворени очи, во желба да се детектираат сите ноти кои ги содржи еден залак. Не го препорачуваме тоа: додека мижите, другите ќе ви ја изедат.

БРОЈ 3: Свинска коленица 
Едно од најубавите и најсочни парчиња месо, полно со карактер, со часови оставено на тивко да се запознава и засакува со останатите другарчиња. Ветуваат дека годинава редовно ќе ја имаат на зимскиот репертоар.

Бонус препорака за шампионски финиш: Домашна алва со гриз

Рековме и пак ќе речеме:

Во срцето на Дебар маало, но со господска оддалеченост од општата тарапана која во последно време царува во тој реон, функционира гостилница која со години и децении успева во нешто што некои други не успеваат ни недели и месеци - да го задржат квалитетот поради кој си решил повторно да им отидеш. Такви се Ники - фикс и цврста точка во непостојаната и променлива понуда на скопското угостителство.

На Фејсбук се - овде.
Локацијатa им е овде.
Прашања и резервации на 02 311 1714

 

21 ноември 2025 - 10:24