таг: лосос

Норвешки лосос од рибник „најтоксичната храна на светот“
Гризлијата стануваат вегетаријанци

На почетокот на летото мечките на Аљаска редовно се монтирани покрај реките или во нив, на обилна гозба со лососи. Но, кога од топлото време шумските бобинки ќе созреат порано, ете ги нив по грмушки. Целата приказна и не е толку банална.   Повеќе

Колку време требаше за ГМО лососот да стане легален?

Од лепењето на првата таксена маркица на барањето за дозвола од американското ФДА, до давањето на завчерашното одобрување поминати се над 20 години. Повеќе

Сив лосос со боја на лосос

Бојата на лососот се опишува како „портокалесто-розова" и е толку специфична што постоjaт и кармини со „лосос боја". Иако тоа навистина е бојата на месото од див лосос, онаа на лососот растен во мрестилиште е - сива. Или барем би требало да биде таква, доколку одгледувачите на лосос не замешуваат пелети кои „орозевуваат" во вештачката храна на сиротата риба. Повеќе

Лосос со сусам
За љубители на риба

Лесен предлог за летен ручек. Повеќе

Лосос со сладок компир
Здраво а вкусно

Вкусен предлог за денешниот ручек. Повеќе

Печен лосос со пршута
Рецепт за лосос

Печен лосос со пршута, домати и боранија. Повеќе

Лосос со бадеми
Панирана риба

Вкусен лосос паниран со сецкани бадеми и копар. Повеќе

Лосос со фстаци
Печен лосос

Пржен лосос со фстаци и сусам. Повеќе