таг: сиромаштија

Инстаграмот има да нè банкротира

Ако некогаш мерењето кој има повеќе било со комшијата, сега тој мегдан е преселен пред далеку поголема публика што овозможува далеку поголем опсег на причини за љубомора - Инстаграм. Повеќе

Најбогатите 26 луѓе на светот поседуваат исто колку и најсиромашните 3,8 милијарди луѓе

Во 2017 за овој успех на Оксфам му беше потребно на куп да го преброи богатството на 43 милијардери, во 2016 списокот беше составен од 61 милијардер. Повеќе

Зошто источната страна на градовите обично е посиромашна од западната?

Пред да ги извадиме нашите локални есапи, натежнати со сопствени математики, фино е да се погледне како проблемот, од кој идентично страдаат и далеку поголеми градови од нашиот, го објаснуваат посериозни истражувања. Повеќе

Лукаку: „Памтам како мајка ми ставаше вода во млекото зошто бевме сиромашни“

Пред мечот со Панама кој го реши со два убави гола, центарфорот на репрезентацијата на Белгија и Манчестер Јунајтед Ромелу Лукаку раскажал за тешките времиња низ кои поминало неговото семејство кога тој бил дете и само што почнувал да игра фудбал. Повеќе

Зошто за текстилната индустрија е толку тешко да плаќа човечки плати?

Текстилните работници од Њу Делхи често пати опишуваат дека живеат во запуштени колиби „кои едвај одговараат за животни“. Шивачка од Мијанмар треба да бира дали ќе ги нахрани своите деца или ќе ги прати на училиште. Во Бангладеш шивачките работат над 100 часа неделно, и пак не можат да спојат „први со први“. Повеќе

Релативноста и апсолутноста на сиромаштијата

Релативноста се однесува на тоа дека е сосема различно да си сиромашен во Цирих и да си сиромашен во Сао Паоло. Апсолутноста е дека ако еднаш си сиромашен, овој статус ти останува и е наследен. Повеќе

Како Хаити стана „посрана земја“?

Лесно е да се спореди бруто домашниот производ на Хаити со она на САД или на некоја богата европска земја и да се донесе будалест заклучок за нечија инфериорност и нечија супериорност. Но, кога ќе се постави прашањето зошто едните се сиромашни а другите богати, на површина излегува сето лицемерие на вториве.  Повеќе

Дали сиромаштијата е заразна?

Денес во форма, природно хрането, витко и по можност што помладо тело, сигнализира припадност и успех, додека сиромаштијата и маргинализацијата се поврзува со дебелина и консумација на алкохол и никотин. Постоењето на осиромашени пониски слоеви на општеството притоа сè повеќе се перципира како резултат на биолошките предиспозиции кои ги спречуваат луѓето да им удоволат на неолибералните барања за адаптирање, мобилност и флексибилност, порачува Фредерике Хаберман во текстот објавен од Ле монд дипломатик. Повеќе

Пораст на екстремната сиромаштија во земјата на изобилство

40 милиони Американци живеат во сиромаштија, а според критериумите на ОН, речиси половина од нив во длабока сиромаштија. САД имаат највисока стапка на детска сиромаштија во развиениот свет (25%), постојат луѓе кои живеат со помалку од 2 долари на ден и и згора на сè - Трамп им е претседател. Повеќе