таг: приватност

10 подесувања за приватност во Виндоус 10 што треба одма да ги смените
Пред пасвордите: уметноста на „заклучување“ писма

„Летерлокинг“ е неколку векови стара вештина на пакување писма, така за да се обезбеди дека никој нема да ја прочита пораката пред таа да стигне до оној до кого е наменета. Повеќе

Гугл ти даде пристап до твоите податоци
Заштита на приватност на домофон

Во Виена се почнува со бришење на имињата од домофоните и поштенските сандачиња во име на ГДПР законот за заштита на личните податоци и приватноста на граѓаните, па постепено сето ова фаќа да се тркала накај Германија каде добива на масовност. Повеќе

Човекот кој остави 850 милиони долари

Во 2014 во едно крајно неочекувана зделка Фејсбук го купува Вотсап. Главно неочекувана не заради парите што ги даде, туку затоа што основачите на Вотсап редовно го рендаа и критикуваа Фејсбук и неговиот бизнис модел базиран на шпионирање на своите корисници и продавање на нивните информации. Повеќе

Сурфањето по интернет во ЕУ ќе стане офтика

Го знаете она кога ќе ви текне да тркнете до некој сајт да ѕирнете што има или да утепате време. По новите регулативи на ЕУ тоа ќе биде тешко,бидејќи пред да ви се отвори сајтот, ќе треба да се изнакликате формулари за давање согласност дека ви се јасни работите. Повеќе

Дигитално следење, може?

Американскиот Врховен суд вели не може, во еден предмет кој досега поминува доста незабележано а некои го оценуваат како најважниот случај на тема електроника - приватност во 21-от век. Патем, ова е редок случај за кој и либералите и конзервативците во Врховниот суд се на иста страна. Повеќе

Како Фејсбук ги дознава сите луѓе што некогаш си ги сретнал?

Во анегдоталните примери за тоа кој сè им се има појавено на луѓе во „People You May Know“ на Фејсбук, има жена која на 6-години била напуштена од својот татко за 40 години подоцна Фејсбук да и ја понуди неговата актуелна девојка како пријател, адвокат на кој како пријател му е понуден еден од противничките адвокати со кој комуницираат само преку службен меил, и таен донатор на сперма на кого Фејсбук му го нуди детето како некој што би требало да го познава. Повеќе

Шпанија го сотре Фејсбук. Не.

Заради недозволено собирање лични информации како пол и религија на милиони шпански корисници, Фејсбук ќе треба да и исплати на Шпанија казна од 1,2 милиони евра. (Сумата не е грешка). Повеќе