таг: приватност

И вибраторот ве шпионира
Нов упад во приватноста:

А вие се секиравте за вашиот смартфон, камера од лаптоп, микрофон од телевизор.... Одиме подлабоко: произведувач на вибратори од Канада ќе треба да плати милионска отштета на темава, што во случајов е доста специфична - кхм - пенетрација во приватноста. Повеќе

Не постојат приватни разговори меѓу државни службеници

Калифорнискиот врховен суд донесе одлука дека државните службеници не можаат да сметаат на недопирливост на своите приватни телефонски и меил комуникации ако станува збор за државни работи. Фино тоа звучи, само што има една незгодна квака.  Повеќе

Не давајте го лесно бројот од мобилниот

Мобилниот сè почесто се бара во формулари и онлајн регистрации. И ќе го дадете не мислејќи дека тој може да послужи како линк до сите ваши други приватни информации и да заврши на места за кои не сте сонувале дека ќе заврши. Повеќе

Околу на илузијата на приватност

Рускиот фотограф Јегор Цветков на секојдневната рута од / до работа прави повеќе безазлени фотки од најразлични луѓе што ги среќава по пат. Не му се за изложба, туку му се за многу посериозна поента околу вашите слики по социјалните мрежи. Повеќе

Епл одби да го отвори телефонот на убиецот

Првиот човек на Епл го одби барањето на ФБИ да им помогне да влезат во телефонот на убиецот од Сан Бернардино. Зошто? Затоа што и Пандорината кутија беше отворена со добри намери. Повеќе

Епл одби да го отвори телефонот на убиецот

Првиот човек на Епл го одби барањето на ФБИ да им помогне да влезат во телефонот на убиецот од Сан Бернардино. Зошто? Затоа што и Пандорината кутија беше отворена со добри намери. Повеќе

Живеење пред камера

Ако американската полиција сака да ве следи и да стави GPS бубачка на вашиот автомобил, треба да го убеди судијата да даде налог за тоа. Но ако сакаат да видат каде сè во точно време сте биле со вашата кола години наназад, доволно е само да платат. Повеќе

Како да се избрише бившата?

Германски суд донесе занимлива одлука во врска со приватноста а се сведува на прашањето: дали бившиот партнер може да ги задржи интимните спомени од вас. Засега се работи за оние интимни спомени во форма на фотографии и видеа а за мозокот дополнително ќе треба да се утврди дали и како. Повеќе

Уметникот што ги обелодени сите свои дигитални податоци

Концептуалниот уметник Марк Фарид верува дека нашата онлајн приватност е единственото право кое (наводно) ни има останато - затоа и толку сакаат да ни ја земат. Повеќе