таг: кенија

Јунакот од Зимбабве кој со автостоп поминал повеќе од 10.000 километри за да ја гледа својата селекција

Толку многу сакал да ја гледа својата репрезентација на Африканскиот Куп на нации, што морал да помине преку 10 земји, за да стигне до крајната дестинација - Каиро, Египет каде добил карти за финалето поради неговиот јуначки подвиг. Повеќе

Решена мистеријата за атлетичарот за кој мислеа дека градел пирамиди во Гиза

Нималку не е добро кога се прават шеги на сметка на нечиј надворешен изглед, но честите случаи од Африка со лажирање документација за раѓање (или воопшто немање никакви документи) придонесуваат светската јавност да крои анегдоти за атлетичарите од црниот континент. Повеќе

Најсмешната прослава на гол во Африка

Африканците се толку живописни, духовити и весели што целиот мајтап го префрлаат и на фудбалски терен. Дечково е од Кенија, се вика Јидах Свен Јидах и игра за Кариобанги Шаркс. На FIFA 2020 треба да ја стават прославава под обавезно. Повеќе

Кенијската народна песна посветена на американски кантри пејач
Што „културна апропријација“?

Денес, 30.04 е Меѓународен ден на џезот. Овој музички жанр е веројатно најдобриот доказ за тоа колку креативни можат да бидат музичките прелевања и „позајмувања“, кои не се сведуваат секогаш на тоа дека белецот краде од другите. Понекогаш инспирацијата е обратна.  Повеќе

Хокеарски. Клуб. Кенија.

Нормално дека се единствен ваков клуб во земјата (а веројатно и пошироко), и како такви немаат ама баш никој со кого да се пробаат. Без разлика што дефицитот на противник им го средија само во име на реклама, пак е фино на некого да му направиш мерак. Повеќе

Африка се расцепува на две, полека, полека

Во конкуренција на рушење болнички ѕидови, поплавување цели населби и блокирање на главни авто-патишта, визуелно највпечатливата последица од обемните мартовските дождови во Кенија е појавувањето на масовна пукнатина која геолозите ја толкуваат како доказ дека Африка ќе се подели на два континента. Повеќе

За чиста Кина и црна Африка

Ништо националистички и расистички, туку пиар пред светот и бизнис, па додека Кина се брендира како центар за чиста обновлива енергија, целото свое производство на јаглен го преселија во Африка. Повеќе

Кенија ќе вади зембиљи и цегери

На почетокот на неделавa во Кенија стапи на сила општа и ригорозна забрана за користење на пластични ќеси. Казните се толкави што ако те фатат со ќеса, попаметно ти е на лице место да се задушиш со неа. Повеќе

Кенија ги прекина изборите заради преголем одзив

Изборните тела во Кенија не очекувале толкав одзив па испечатиле помалку гласачки материјал од што е потребно. А како да не биде одзивот голем кога локалните шерифи давале дури по два долара од човек за да гласа за него. Повеќе