таг: екологија

Зошто Јапонците собираат ѓубре зад себе на стадионите?

Откако видовме како играчите на Јапонија ја светнале својата соблекувална после болниот пораз од Белгија во судиското продолжение, и како Јапонците на трибините го чистат шутот на трибините, ни останува прашањето: каква ли е таа свест на највисоко ниво? Повеќе

Банките како најголема закана за климата

Додека главната мантра на политичарите е „зелено, еко, чисто, природно, обновливи извори,“ банките, истите оние пред неколку години спасени од политичарите, почнаа на фосилни извори на енергија да вложуваат повеќе капитал од вообичаеното. Повеќе

Брана, брана друже мој

На реката Рашка пред некое време се поставува проточна еко-брана од компнијата Секопак, чија цел не е да запира вода, туку да запира основна домашна невоспитаност манифестирана како фрлање пластични шишиња во река. За еден викенд браната собира 3 тони пластични шишиња, на една единствена локација на која е поставена. Рашка не е ни меѓу топ 50-те најдолги реки во Србија. Повеќе

Вештачки направена планина на која се засадени 11.000 дрвја
Навистина голем споменик

Во 1982, унгарско-американската уметница Агнес Денеш одлучила да конструира цела планина и да ја пошуми. По една деценија лобирање, замислата фатила корен. Во 1992 година, финската влада соопштила дека ќе го спонзорира проектот „Планина од дрвја“, 38-метарски рид конструиран врз поранешен ископ за чакал. Денес контурите на шумата се веќе видливи. Повеќе

Човечката глад за јаглен ќе расте
Иако планетата ја направивме ќумур:

Како сите му се имаат з'гнато на тоа јагенот, човек да помисли дека само што не дошол денот кога ќе мора под рака да диламе ќумурчиња за скара. Не ќе да е така; надлежните агенции проценуваат дека глобалната побарувачка на јаглен ќе се зголемува и наредните пет години. Повеќе

Јадран го возвраќа ударот

Кој не го памети Јадранот од летните месеци како син, убав и величествен... Бескрајно синило и чисти плажи. Но, доаѓа време кога морето го враќа она што им го должи на на луѓето. Повеќе

Климата добива моќен сојузник а тоа не е капитализмот

Не можеме да зборуваме за климатските промени без да чепнеме во суштината на економскиот систем кој нè доведе до оваа точка, пишува Салон потсетувајќи на тезата на Наоми Клајн дека се работи за „војна на капитализмот против планетата“. Еден од највлијателните луѓе во оваа област од Запад тврди дека само Кина има воља да ја зачисти планетава.  Повеќе

Рангирани 100 начини да ѝ се помогне на Земјата

За првпат некој да седне, собере и измери кои се всушност најефикасните начини да се зачува планетава и да се сопрат погубните трендови на нејзиното загадување. Резултатите ќе ве изненадат. Повеќе

Драга ни е Тесла но подрага ни е планетата

Ваквиот аристотеловски наслов доаѓа од една едноставна логика: да, Теслата оди на струја, но од што Македонија добива струја? Главно од јаглен. А има и други моменти. Повеќе