таг: лажни вести

Жижек совети за „фејк-њуз“

Три работи: Прво, Жижек има свој осврт на фејк-њуз што е и како е; второ, на РТ; трето, каде од пред некое време има сопствена емисија под наслов „Како да ги гледате вестите, со Славој Жижек“. Повеќе

Како вистинските вести се полоши од лажните вести

На кратко, премногу информации, дури и факти, можат да доведат до цинична популација која има многу малку очекувања од своите лидери. Повеќе

Како ЕУ ќе се бори против лажни вести, ако не знае што се?

Прв проблем во борбата на ЕУ против лажните вести е што уште не разбираат што точно треба да регулираат, и начинот на кој моментално се обидува да расчисти малку од малку околу темата, само го влошува проблемот. Повеќе

Вистината нема шанси со лагата
Ве молиме да не ширите:

Наспроти нашата пуста верба дека „на лагата ѝ се кратки нозете“, Џонатан Свифт на времето напиша „Лагата лета а Вистината доаѓа после неа и се тетерави“. За жал, она што пред три века била само хипербола, денеска е прецизен опис на функционирањето на социјалните мрежи. Повеќе

Како Македонец од Струмица ги насамари Серена Вилијамс и БиБиСи

Во пресрет на претседателските избори во САД, на големо се зборуваше за лажните вести за потребите на еден од кандидатите кои се штанцаат во Велес. Приказнава што следи е нешто поневеројатно. Повеќе

ФБ ќе ја утврдува веродостојноста на вестите со анкета

Бидејќи се под константнa и сè поголема бламажа дека се главен канализационен одвод за лажни вести и црна пропаганда, Фејсбук мора да покаже дека нешто прави со тој проблем. Генијалците смислиле - анкета. Со вкупно две прашања.  Повеќе

Можат ли лажните вести да бидат забранети со закон?

Новогодишно, обраќајќи се од Елисејската палата, Макрон го најави своето решение за сузбивање на лажните вести во форма на закон кој треба да биде воведен до крајот на годината. За волја на вистината Французите имаат закон против ширење злонамерни информации уште од 1881. Повеќе

Борбата против „лажните вести“ како нова форма на пропагандна војна

ЕУ најави здружено решавање на проблемот со „лажните информации кои се шират со загрижувачка брзина“. Ова доаѓа по сличните одлуки на Франција и Германија, кои најавија решенија со кои се забранува говор на омраза или лажни вести. Работата е што говор на омраза и лажни вести и пред сета оваа галама беа нелегални. Повеќе

Многу галама околу нив, малку влијание од нив
Крајна оцена за лажните вести

По најневеројатните количества внимание што лажните вести како еден од сегментите на интернет дното успеаа да го соберат и навлечат на себе, темата сериозно се зафатија да ја изучуваат сериозни луѓе. А дури и за одговарање на основните прашања околу ова требаше време. Повеќе