таг: Европа

Време јапонско во фудбалска Европа

Некогаш на стариот континент дрмаа Хидетоши Наката, Шинџи Накамура, Шинџи Оно и други, па подоцна имаше период на стагнација на јапонскиот фудбал во Европа, а сега сликата е скроз поинаква. Повеќе

Зошто Европа нема повеќе облакодери?
Mанијата за летно лизгање на мраз

Мразот за богатите Европејци од 19 век претставувал знак на престиж - да се има дома за разладување, но и да се лизга на него во текот на целата година. Со глобалното затоплување, и покрај сета расположива технологија, ова може да стане и луксуз на иднината.  Повеќе

Европа пошашавена од горештини

Холандија, Германија и Белгија го живеат најтоплото лето во својата историја, а во Британија веќе се разгледуваат опции топлотните бранови да добиваат имиња, како што е пракса за големите урагани и невремиња. Повеќе

Хуавеи ја копира Европа, зграда по зграда

Кинезите веќе долги години имаат пракса да одберат европски град што ги бендисува на око, и да направат негова идентична функционална копија во Кина. Хуавеи целата работа ја крева на повисоко ниво, па новиот кампус во Кина го прави исклучиво со клонови на населби од европски градови. Повеќе

Како „Движењето“ на Бенон заглави во Европа

Декларираната цел на Бенон во Европа е „да се прободе колец низ срцето на Брисел“, како дел од борбата против глобалистите, а закажаниот датум за тоа е мај 2019, терминот за избори за Европскиот парламент. Повеќе

Не е само до популизмот, сè се менува

По месеци кревање паники околу подемот на крајната десница во Баварија, на крајното пребројување АФД со 10,2% беше на антиклимаксно 4-то место по бројот на гласови. Она што ретко кој го спомна во прогласувањето на „историскиот пораз на ЦСУ“ е дека и левата Партија на зелените на овие избори имаше 8,9% повеќе гласови во споредба со претходните. Повеќе

Киднапираното момче од Африка кое стана германски филозоф

Можеби звучи како еден од оние наслови „Х кој направи тоа и тоа..“, но ова не е книга за самопомош, туку вистинска приказна, како и многу други запретана малку подлабоко во времето и памтењето. Повеќе

Четири туристички измами низ Европа

Суштината на секоја од измамите е: почнува бесплатно (ќе се потпишеш, ќе добиеш нешто гратис), завршува со тоа дека треба да дадеш пари. И ова функционира без разлика дали си во Рим, Прага или Париз. Повеќе