таг: деца

До размазувањето и по него

Сè тоа е слатко и убаво кога како гест на бескрајна милост кон своето дете решаваш да истетовираш тетоважа што тој / таа ја нацртало. Проблемот е кога по вакво нешто на истото ова дете треба да му се истопориш како авторитет и да му кажеш - изеди тоа грашокот. Повеќе

Зошто не постои „талентирано дете“?

Нова книга ја става под знак прашање нашата фиксација со коефициентот на интелигенција, и вели дека возрасните можат (ако сакаат и ако знаат) да му помогнат на речиси секое дете да стане „надарено“. Повеќе

Валканото е добро за деца
Доста со „остај го, какано е“

Не ги пуштаме децата да играат во кал, ги давиме во антибактериски препарати, ги чуваме под стаклено ѕвоно. Тие пак развиваат алергии, астма и егземи. Аман, оставете ги раат нека се валкаат, повикува нова книга на темата. Повеќе

#Свестетесе!

Алекс Џонс, прототип за сеопфатна човечка мизерија, кој би да сее беда и мрак сè додека сите не почнат да се чувствуваат мизерно барем колку него, пред некое време во својата емисија имаше гости што тврдат дека НАСА на Марс има колонија со киднапирани деца робови. И сега НАСА ни крива ни должна, заради тинтрање на јавноста, губи време на демантирање. Повеќе

Ќотекот е излезен од јазикот

Ако им спомнете тепање на децата, повеќето родители од прва ќе ви речат дека се против физичко казнување. Но, ако им понудите некоја поблага терминолошка алтернатива (на пример, плескање по газето), нивната педагошка палета веќе станува „поинклузивна“. Повеќе

100-процентни педијатри против 100-процентни овошни сокови

Американската академија за педијатри има еден совет за родители и еден за деца. За првите: сокот нема никаква есенцијална улога во здравата и балансирана исхрана на децата. За вторите: пробајте да не пиете сок. Повеќе

Син му на Лео Бонучи навива за Торино

На прославата на шестото скудето по ред во Серија А, стоперот на Јувентус излезе на теренот со двете синчиња, од кое едно едното навива за Торино поради што плачело зошто мора да облече дрес од Јувентус. Браво мали, така се станува верен на клубот. Повеќе

Германските градинки во шумата

Она што ја разликува градинката Робин Худ од голем дел од другите градинки во Берлин е што таа е една од "шумските градинки", во која на децата со наставна програма им е пропишано секој ден да минуваат по неколку часа во шума. И ова важи за секој ден без разлика дали врнело или е сончево или е затрупано во снег. Повеќе

Децата летоска треба да се досаѓаат

Постојат бројни активности со кои на детето може да се пополни празнотијата на летните распусти за да не му биде здодевно. Но, ако не му дадете шанса да му е досадно, кога тоа ќе открие што всушност сака?   Повеќе