таг: религија

Пастафаријанство, или религијата чиј врховен бог е чудовиште од шпагети

Звучи како виц, но ова е реално општествено движење, со реални барања и принципи. Режисер ги следел три години за да сними документарец кој ја покажува борбата на членовите да ги добијат истите привилегии како и припадниците на другите, официјални религии. Повеќе

Дејв Ален и религија
Фудбалски фотографии наспроти сликарски ремек-дела

Споредбите за некого се можеби претерани. Но ставањето едни покрај други на славни сликарски дела на религиски теми и на фудбалски фотографии, макар и само на ниво на композиција, дава интересни резултати. Повеќе

Драги браќа нововерци

Регулар православен верник од семејство со вековно педигре под јурисдикција на Српската православна црква им се обраќа на своите новостекнати колеги по православие, кои тој ги води како „нововерци“, со проблем на ниво на практикување на вера и религија - „...сакам да кажам, драги нововерци, вистинската вера МОЛЧИ...“ Повеќе

Џордан Питерсон: Трагањето по среќата е бесмислена цел

По фамозното интервју во кое професорски ги деконструираше големите приказни на амбициозната и воинствена новинарка, да фрлиме поглед во багажникот на овој клинички психолог кој полека добива статус на рок ѕвезда, а кој, иако е далеку од десничар, моментално е најголемиот трн во очите на денешната -  политички коректна а ужасно нетолерантна - крајна левица.    Повеќе

Зошто Мека ќе добие реновирање од 80 милијарди долари?

Моментално Мека ја посетуваат околу 8 милиони туристи годишно. Саудиската влада има намера оваа бројка до 2030 да порасне за дополнителни 20 милиони туристи. Повеќе

Писмото што Хилари го доби од својот пастор по поразот од Трамп

Си-ен-ен ја објавува содржината на писмото што свештеникот Бил Шилади и го испраќа на Хилари Клинтон утрото на 9-ти ноември 2016, еден ден откако таа ги изгуби претседателските избори од Доналд Трамп. Повеќе

Свештеник, рабин и атеист пушат трева...
Пронајдена е врска меѓу оштетување на мозокот и религиозниот фанатизам

И интуитивно е јасно дека за да си хард кор верски фанатик, треба да си малку гребнат во мозокот. Сега барем знаеме во кој дел од органот е гребнатината. Повеќе