таг: писмо

Стоперот на Италија кој се излекува од рак, му напиша отворено писмо на Михајловиќ

Во 2013-та на Франческо Ачерби му дијагностицирале рак на тестисите. Стоперот бил на операција, но после една година се случил рецидив, односно болеста се повратила. Решил да се бори храбро и еве го стана стандарден репрезентативец на Италија. Повеќе

Ник Кејв: Љубовта е тагување

На сајтот The Red Hand Files обожавателите на Ник Кејв можат да постават прашање, а тој да одбере на кое ќе одговори. Во најнова таква преписка зборува за комуникацијата со духовите на оние кои ги сакаме. Повеќе

Ронгоронго - мистериозното писмо од крајот на светот

Од сите книжевности на светот, најмистериозната припаѓа на Велигденските острови, денес чилеанска територија во југоисточниот Пацифик. Таа е напишана со писмо - ронгоронго - кoe сè уште никој не го дешифрирал. А можеби е и подобро тоа никогаш да не се случи. Повеќе

Зошто Казахстан преминува на латиница?

Во октомври оваа година казахстанскиот претседател Нурсултан Нарзабајев со указот број 569 донесе одлука до 2018 во училиштата да се воведе проширена верзија на латиницата, а целосна транзиција на целата земја кон абецедата да се изврши до 2025. Повеќе

Ричард Фајнман: Писмо до покојната сопруга

Арлин Фајнман починала од туберклоза во јуни 1945, на само 25 години. Година и пол подоцна нејзиниот сопруг ѝ пишува писмо, упатено на непозната адреса. Физичарот - Нобеловец - од кого се очекува да биде студено рационален со оглед на познавањето и на најситните делови од материјата, скршен од болка постхумно ѝ изразува љубов на неговата „жена-идеја“. Повеќе

Писмото што Обама му го остави на Трамп во Белата куќа

Владетелот на Америка на заминување во последните денови од својот мандат напиша писмо до својот наследник, го превитка и го запечати во коверт адресиран до „Господинот Претседател“. Кратко по инаугурацијата Трамп изјави дека Обама му оставил писмо, ама дека содржината нема да ја сподели со медиумите. Ја сподели. Повеќе

Начинот на којшто црташ круг кажува нешто за културата од која потекнуваш

За почеток, на лист хартија или во мислите нацртајте круг. Почнавте од врвот или од долу? Се движевте во правец на часовникот или спротивно од него? Веројатно никој од нас не размислува додека ги прави овие движења. Но собраните податоци од кругоцртачи низ светот покажува дека токму оваа активност содржи важни информации. Повеќе

Да ви стигне писмо адресирано до Путин, би го отвориле?

Пер не го отворил. Така се вика човекот од еден норвешки град кој добил писмо адресирано до рускиот претседател. А уште го копка. Повеќе

Kинеското писмо кое го користеле исклучиво жени

Нушу е слоговно писмо, многу поразлично од традиционалните кинески идеограми. Од 19-тиот век се користел за пишување на специфичниот дијалект кој го зборуваат луѓето од провинцијата Хунан во јужна Кина. Но го знаеле само жените. Повеќе