таг: измама

Биологот кој се самоубил затоа што бил обвинет за измама

Утрински сурфајќи по телевизиските канали за расонување, во кадар ни прелета Дејвид Атенборо и неколку интересни клучни зборови: биолог, жаби, самоубиство. Не бевме раат дур не прочепкавме за што станува збор.  Повеќе

Калуѓерката што ја лажираше сопствената смрт

Маргините на средовековните ракописи често содржат многу поинтересни приказни отколку нивниот формален текст. Една од нив се однесува на извесна Џоан, или по нашки Јованка од Лидс, калуѓерка која очајно сакала да ја отфрли мантијата. Повеќе

Кога Коло Туре ја лажел љубовницата дека продава коли по Африка

Англискиот жолт печат на големо пишува за љубовниот триаголник на судијата Марк Клатенбрург којшто 10 месеци ја лажел љубовничката дека е бизнисмен и дека скоро ќе се врати од Саудиска Арабија засекогаш. Но тоа е ништо во однос на циркусот на Коло Туре. Повеќе

Авторката која си обезбеди место на бестселер листата на Њујорк Тајмс со тоа што самата си ги купи книгите
Измама или грешка во системот?

Неодамна Њујорк Тајмс објави необична корекција на една од неговите бестселер листи, која е резултат на се уште недоволно објаснета серија настани. Или некој е многу упатен во начинот на кој функционира системот и го злоупотребува, или... Повеќе

Најголемиот измамник кој 20 години глумел фудбалер од забава

Карлос Енрике Кајсер е еден неповторлив лик од 80-те и 90-те кој со пластичен телефон лажел дека зборува со менаџери за да покаже дека е фаца и дека го бараат во Европа. Најјакото за него е што направил 20 годишна кариера како напаѓач без да постигне гол. Повеќе

Измама на патот

Во истиот момент кога ќе сфатиш дека е намештаљка за пари од осигурување, ќе сфатиш и дека е одлично извежбана - идиот решава да го лупне скутерот од твоја кола и сам да ти си се фрли на хауба. И он така мисли. Ама? Ама, камера во кола. Повеќе

Кога науката кажува слатки приказни

За да се задржи нивото на потрошувачката на шеќер, индустријата платила научен развој на вакцина против расипување заби. Тие што слепо ѝ верувале на таквата наука останаа и без вакцина и без заби. Повеќе

Не давајте го лесно бројот од мобилниот

Мобилниот сè почесто се бара во формулари и онлајн регистрации. И ќе го дадете не мислејќи дека тој може да послужи како линк до сите ваши други приватни информации и да заврши на места за кои не сте сонувале дека ќе заврши. Повеќе

Седумте најголеми измами во спортот

Сите овие лажги кои ги носи спортот низ историјата се недолични за некој кој професионално се бави со оваа работа. Од овие примери нас познат ни е само тој со голманот во Шведска, финта која тешко проаѓаше и на фудбал во маало. Повеќе