таг: измама

Не давајте го лесно бројот од мобилниот

Мобилниот сè почесто се бара во формулари и онлајн регистрации. И ќе го дадете не мислејќи дека тој може да послужи како линк до сите ваши други приватни информации и да заврши на места за кои не сте сонувале дека ќе заврши. Повеќе

Седумте најголеми измами во спортот

Сите овие лажги кои ги носи спортот низ историјата се недолични за некој кој професионално се бави со оваа работа. Од овие примери нас познат ни е само тој со голманот во Шведска, финта која тешко проаѓаше и на фудбал во маало. Повеќе

Kнижевни л'жги и местенки
Априлилили

Писателите и онака професионално „лажат", но кога на нивните зафрканции ќе наседнат други писатели, е тогаш е вистински априлилили. Повеќе

Измамата зад „бестселерите" на Амазон
Чекор по чекор до најпродаван

Зошто некој би лажел дека е најдобро продаван автор? Затоа што супер звучи, а и покажува дека не само што сте напишале книга, туку дека и пазарот пресудил дека таа е побарана од многу други. Титулата е статусна и посакувана. И, најдобро од сè, може да се купи за 3 долари и 5 минути. Повеќе

Кениец од публика лажирал второ место на маратон

Џулиус Енџогу е обвинет дека се сокрил меѓу публиката и дури на крајот ја продолжил 42-километарската трка во Наироби каде го освоил второто место за кое добил 7.000 долари. Во финишот го откриле дека воопшто не трчал. Повеќе

Измама за промашување пенал

Ли Бум од јужнокореанската екипа Бусан Ипарк направи наивна финта за противникот да промаши пенал како да не знае дека се се снима. Планот му успеа, но фудбалската федерација веројатно нема да замижи. Повеќе

Како Харви Стромберг го насамари MoMA
Една од најпознатите уметнички „местенки"

Не мора да е 1 април за да смислите добра измама, местенка или шега. И не само за некого да исмеете или зафркнете, туку и за да искажете став по однос на некое важно прашање. Токму како што направил овој њујоршки уметник.   Повеќе

Сте чуле ли за славниот шведски уметник Ике Андрјус?
Елитизмот заслепува

Дали правите разлика меѓу постер од 10 евра кој се продава во Икеа и врвна уметност? Life Company, холандска продукциска компанија, ги мами посетителите на Музејот на современа уметност во Арнхем, сугерирајќи им дека постерот е всушност концептуално дело на уметник, чии дела вредат милиони. Повеќе

Децата со големи очи: приказна за една уметничка измама
Нов биографски филм на Тим Бартон

Во 1960-тите Валтер Кин станал славен по неговите сентиментални портрети на дечиња. Но вистинскиот автор на овие слики била неговата жена Маргарет, која тој сурово ја експлоатирал. Сега нејзината приказна ќе биде филмувана од Тим Бартон. Повеќе