таг: џеф безос

Како да станеш најбогатата жена на светот?

Чекор бр. 1: Разведи се од најбогатиот маж на светот. Повеќе

Џеф Безос попушти, ваистина попушти

Најбогатиот човек на светот реши да отстапи пред притисоците од активисти и од Берни Сандерс и минималната плата во Амазон (што е од посебно значење за вработените во магацините) да ја крене на 15 долари на час. Повеќе

Драг Џеф Безос: што ќе им правиш бе на парите?
Безос е доволно богат за да купува цели берзи

Неделава богатството на основачот на Амазон за прв пат ја надмина границата од 150 милијарди долари, со што има повеќе милијарди долари од кој било што некогаш собирал милијарди долари. Повеќе

Како им оди на луѓето што први му дадоа пари на Безос да го основа Амазон?

Првични инвеститори во Амазон се групата составена од роднини и пријатели на Безос од кои секој, пред повеќе од 20 години, му дава по 50 илјади долари во замена за 1% од компанијата. Повеќе

Џеф Безос против светот

Компанијата вреди 740 милијарди долари и располага со интимно познавање на своите потрошувачи, два фактори што Амазон го прават кошмар за секоја индустрија во која ќе реши да влезе. Повеќе

Амазон изгуби 53 милијарди долари затоа што Трамп твита

Како што расте гневот кон големите технолошки компании и секој што ги злоупотребувал личните податоци, така Вол стрит на волеј реагира на секој неочекуван сигнал. Овој пат тоа беше твит од Трамп. Повеќе

Успехот на Амазон е благодарение на државни пари

Гигантот до сега има добиено над 1 милијарда долари во даночни олеснувања, и тоа се само парите што Амазон директно ги зема. На оваа сум треба да се додаде и социјалната помош што државата им дава на голем број од вработените на компанијата, кои заради прениската плата се квалификуваат како социјални случаи. Повеќе

Милијардерите ја освојуваат вселената

Иднината на вселенската политика ја трасираат повеќемина многу богати индивидуалци, како преку вложување пари, така и преку нивно влијание. Некои од нив ги води научна љубопитност, некои гледаат комерцијален интерес. Повеќе