таг: жени

Koга здравјето зависи од зборови

Светот на рекламите и маркетингот ни асоцира на конзумеризам, манипулација, генерално лага и измама. И ова е честа тема за расправа со пријатели кои работат во овие сектори. Но со една реклама успеаа за момент да нè замислат, дека можеби понекогаш, само понекогаш, е поинаку. Повеќе

6 композиторки подзаборавени од историјата

Во времињата во кои живееле не било вообичаено жените да си го „губат“ времето професионално занимавајќи се со музика. Но времињата се смениле, а токму тие го отвориле патот за таквата промена. Повеќе

Каде отиде терминот „против стареење“?

Со целото поместување околу тоа што смееш а што не смееш да кажеш за да не навредиш некого, полека од употреба се укинува терминот „против стареење“, што не значи дека се укинуваат и производите туку само нивната номенклатура. Повеќе

Во Иран не пуштале жени на стадион, а Иранките во Русија славеа без хиџаб

Иако Иран важи за делумно послободоумна држава во целото нејзино опкружување, жените во оваа земја патат од неколку забрани. Повеќе

Приказната за кралицата на билијардот

Еден јануарски ден во 1938, слабичка жена со големи очи по име Рут МекГинис влегла во Аркадија, салон за билијард во Вашингтон, каде шестмина од најпознатите играчи во регионот чекале да играат со неа. Таа ги напудрила рацете, одбрала штека, и почнала еден по еден да ги елминира присутните мажи. Повеќе

„Дамите имаат предност“ (Ladies first, 2018)
Букбокс гледаше

Краток документарец чија премиера на Нетфликс се случи на 8 март, зборува за некогашната светска шампионка во стреличарство и нејзината неверојатно инспиративна приказна. Во која дамите немаат секогаш предност. Повеќе

Светските затвори под навала од жени

Битката за рамноправност и родова застапеност знае да произведе чудни нуспојави. Додека машката затворска популација го следи општиот прираст на населението, бројот на жени зад решетки постигнува галопирачки трендови. Повеќе

Пред интернет: библиотекарките кои разнесувале книги на коњи

Во текот Големата депресија во САД, кога целата нација била во длабока криза, библиотекарите ги полнеле бисаѓите со книги и на коњ ги посетувале изолираните предели на Кентаки - една од најпогодените држави од парализираната национална економија. Повеќе

Жените кои помогнале во подемот на Кју-клукс кланот
Ем конзервативки, ем феминистки

Стереотипно, се смета дека женските политики се секогаш понежни и помалку расистични од машките. Историски податоци за жени на раководни позиции на американскиот ККК кој заговара(л) супериорност на белата раса, антисемитизам, хомофобија и антикомунизам, прикажува една поинаква слика. Повеќе