таг: загадување

А ова е твојот мозок на загаден воздух

Ако некој нема недостаток од загаден воздух тоа се Кинезите. Позитивна страна на вака несреќната околност е што можат пообемно да ги истражат последиците што живеењето во гнаса од градови го има врз огромни бројки од луѓе. Повеќе

Основи на пластика и загадување
ЕУ ја даде пола ЕУ на суд заради загаден воздух

Во февруари Европската комисија предупредува 5+1 членка на Унијата дека имаат претерано загадување на воздухот и дека треба нешто да направат во врска со тоа, или ќе завршат на суд. Завршија на суд. Повеќе

Колку загадуваат твоите пребарувања на Гугл

Само затоа што нешто е во облак не значи дека облакот работи на убави мисли и позитивно расположение, туку работи на илјадници сервери кои работат на струја, а Гугл има 3,5 милијарди пребарувања дневно што овие сервери треба да ги обработат, со помош на струја. Повеќе

Банките како најголема закана за климата

Додека главната мантра на политичарите е „зелено, еко, чисто, природно, обновливи извори,“ банките, истите оние пред неколку години спасени од политичарите, почнаа на фосилни извори на енергија да вложуваат повеќе капитал од вообичаеното. Повеќе

Кина како никогаш до сега фати да го расчистува загадувањето

По 40 години непрестанат економски развој претежно на погон на јаглен, земјата воведе „зелени политики“ кои се толку радикални и толку опсежни што можат да се почувствуваат низ цел свет. Во центарот на сето ова е како да се направи промената без да му се наштети на производството. Повеќе

Германските градови добија дозвола да забрануваат дизел возила

Еден од највисоките германски судови одлучи дека градовите низ земјата имаат право да забрануваат дизел возила на нивните улици како мерка за намалување на загадувањето. Повеќе

Аудио загадување, саундтракот на нашиот живот

Половина од искуството што ние го водиме како „се одморив на планина на чист воздух“ всушност нема никава врска со воздухот, туку со градската бука и недостатокот на истата. Направи сам: тргни пешки накај Средно Водно, тоа што ќе го чуеш како ти зуи во позадина, тоа е аудио загадувањето во кое живееме како да ни е природна состојба. Повеќе

Еден воздух имаме

На страна тоа што во основа се глувци со крилја, научниците тврдат дека може и да имаме некаков ќар од гулаби, посебно околу загадувањето на воздухот. Целата работа почнува од тоа дека тие се изложени на истата околина како и луѓето. Повеќе