таг: загадување

Банките како најголема закана за климата

Додека главната мантра на политичарите е „зелено, еко, чисто, природно, обновливи извори,“ банките, истите оние пред неколку години спасени од политичарите, почнаа на фосилни извори на енергија да вложуваат повеќе капитал од вообичаеното. Повеќе

Кина како никогаш до сега фати да го расчистува загадувањето

По 40 години непрестанат економски развој претежно на погон на јаглен, земјата воведе „зелени политики“ кои се толку радикални и толку опсежни што можат да се почувствуваат низ цел свет. Во центарот на сето ова е како да се направи промената без да му се наштети на производството. Повеќе

Германските градови добија дозвола да забрануваат дизел возила

Еден од највисоките германски судови одлучи дека градовите низ земјата имаат право да забрануваат дизел возила на нивните улици како мерка за намалување на загадувањето. Повеќе

Аудио загадување, саундтракот на нашиот живот

Половина од искуството што ние го водиме како „се одморив на планина на чист воздух“ всушност нема никава врска со воздухот, туку со градската бука и недостатокот на истата. Направи сам: тргни пешки накај Средно Водно, тоа што ќе го чуеш како ти зуи во позадина, тоа е аудио загадувањето во кое живееме како да ни е природна состојба. Повеќе

Еден воздух имаме

На страна тоа што во основа се глувци со крилја, научниците тврдат дека може и да имаме некаков ќар од гулаби, посебно околу загадувањето на воздухот. Целата работа почнува од тоа дека тие се изложени на истата околина како и луѓето. Повеќе

Кина забрани 553 модели на автомобили заради загадување

Забраната не е за овие 553 модели да се возат низ земјата, туку ниту еден од нив повеќе не смее да биде произведуван. Благодарејќи на серија слично драстични мерки, Кина повеќе не е на првото место како најзагадена држава. Повеќе

„Смрт во воздухот“ - петте денови кога Лондон беше загушен од отровен смог

Главно ветување на сите кандидати кои учествуваа на локалните избори без оглед на нивната партиска припадност беше дека „ќе донесат чист воздух“ во градов. Не знаеме од каде точно мислат да го донесат и како, но ако е за некоја утеха имаме историски пример на град кој барем во тек на неколку денови бил позагаден од Скопје, Велес и Битола. Повеќе

Стокава има сите да нè убие

Метанот е стакленички гас што е 86 пати поштетен отколку јаглерод-двооксид и по ново до неодамна сериозно сме потценувале колку многу го произведуваме. А го произведуваме по две основи: вадење нафта и гас, и одгледување стока. Повеќе

15-те најголеми товарни бродови загадуваат повеќе отколку сите автомобили на светот

Гледано по глобални статистики од бродскиот превоз на кој отпаѓаат 90% од вкупниот товарен транспорт, доаѓаат само 3% од стакленичките гасови. Зумирањето на истата оваа статистика покажува дека 15-те најголеми товарни бродови испуштаат повеќе азотни оксиди и сулфур отколку комплетниот глобален возен парк на четири тркала. Повеќе