таг: загадување

Не може вие толку брзо да умрете, колку што политичари може да не ги интересира колку загаден воздух дишете

Како што ќе покаже овој праисториски клип од ТЛН, уште оваа политичка криза и политичари одма ќе се фатат за решавање на проблемот со загаден воздух. До тогаш издржете, купувајте маски, купувајте прочистувачи, не излегувајте надвор, ако ви врши работа купувајте органско за колку толку да ги замачкате наслагите олово во вашето тело и најубаво ќе биде ако може да мислите на проблемите што тие ви ги сервираат, а не на проблемите што вие ги имате. Повеќе

Што ќе ти каже Њујорк тајмс за Скопје...

Дека воздухот во градов бил презагаден... како во Калифорнија... кога има масовни пожари. Повеќе

Државата треба да му плати оштета на народот ако не е способна да му обезбеди чист воздух
Каде има Врховен суд, има и начин

Чист воздух и чиста вода се уставни права на секој граѓанин, а ако тие права не можат да бидат исполнети заради некадарност на властите, тогаш државата на граѓаните треба да им плати отштета за тоа што живеат во загадена средина. Повеќе

Американската војска загадува повеќе од цели држави

Како што Пентагон го смета глобалното загадување за закана за американската армија, така Пентагон во исто време е и закана за влошување на глобалното затоплување. Повеќе

Ако живееш во град пушиш по кутија цигари на ден

Градскиот воздух е станат штетен како кутија цигари на ден, е објаснувањето до кое доаѓаат доктори извадени од памет како се повеќе непушачи страдаат од проблеми на белите дробови стандардно резервирани за страсни пушачи. Повеќе

Пелети, не баш еколошко решение за сè

Субвенциите на ЕУ за користење пелети за добивање струја се дадени на Општиот суд на ЕУ по основа дека оваа мерка не го намалува туку го зголемува емитувањето на штетни гасови и ги оштетува шумите. Зад тужбата стои група истражувачи, активисти и земјопоседници кои бараат ЕУ да не може да дава субвенции за горење шуми (основната суровина за пелети). Повеќе

Производството на цемент загадува повеќе од сите камиони во светот

Една од најневеројатните особини на цементот е обемот на загадување на воздухот што се постигнува при неговото производство. Во бројки, на производство на цемент отпаѓаат околу 7% од глобалното загадување со јаглерод-двооксид, што е повеќе од загадувањето од сите камиони во светот. Повеќе

ЕУ за климатските промени има само „збирштина популарни зборови“

Протечениот документ од 5-годишниот план за борба против глобалното затоплување, покажува дека Унијата планира да се справи со најголемиот глобален проблем со добро составени реченици. Повеќе

Колку загадува твоето гледање Јутјуб видеа

Секој потег што го правиме на интернет без разлика дали тоа било во брасуер на компјутер или во апликација на смартфон, на крај мора да биде обработен од некој сервер сместен некаде низ светот (или тука локално), каде тој сервер мора да работи на струја, која некако мора да се создаде. Повеќе