таг: војна

Мравките и луѓето имаат нешто заедничко - начинот на кој водат војни

Модерните општества повеќе личат на заедници на мравки отколку на нашите најблиски роднини, на пример на шимпанзите. Ниту еден мајмун не гради патишта, нема сообраќајни правила, не развива инфраструктура, не учествува во сложена тимска работа и не врши ефикасна поделба на трудот. А мравките го прават сето ова, и повеќе. Повеќе

Најглупавата војна на светот се водела за кофа

Сите војни на светот се глупави на свој начин кога предизвикуваат смрт и страдање. Ама некои се издвојуваат по својата глупост. Повеќе

„Ролан Гарос“ бил логор во Втора светска војна
Французите не сакаат да се сеќаваат

Во неделата во Париз стартуваше „Ролан Гарос“ - еден од најстарите турнири на светот, но организаторите сакаат да заборават на шест години од својата долга историја. Повеќе

Да работиме како 100 години да ќе бидеме Шведска, а да се подготвуваме како утре да ќе бидеме Балкан

За прв пат по повеќе од половина век шведската влада почна до сите 4,8 милиони домаќинства во земјата да испраќа памфлети со совети како населението може да се подготвува во случај на војна и како да придонесе кон одбрана на земјата. Повеќе

Каква беше Сирија пред војната?

Се навршува седмата година од војната во Сирија која комплетно го смени лицето на таа земја и го запусте тој јаден народ. Оној Башар ал Асад ни оддалеку не е демократ од скандинавски калибар, но....  Повеќе

Како интернетот не нè ослободи a социјалните мрежи нè ставија во трла

Социјалните медиуми беа верба во една транснационална мрежа која ќе го зближи човештвото. Истите тие мрежа всушност ги вчаурија луѓето во групи на истомисленици кои везден споделуваат слични ставови и погледи. И ако човек улулкан во тој истомислечки свет некогаш успее да сретне поинакво мислење, за него е нормално што тоа мислење го прогласува за ненормално. Повеќе

САД има потрошено 3 пати повеќе пари на војни отколку што Пентагон кажува

За пост 11-ти септември војните на разните американски администрации, секој американски даночен обврзник во просек има платено по 23.386 долари. Повеќе

Зошто либералите толку се палат на војни?

Долгогодишната хистерија околу Русија, грижливо потпалувана од американските меинстрим медиуми и од НАТО пропагандата, ги втурна Американците во милитантно расположение, правејќи ги спремни „да се борат и да загинат“ за прекуоекански земји за кои до вчера немаа ни слушнато. Повеќе

Клубот без град кој игра Лига на шампиони

Во второто коло од Лигата на шампионите Рома вечерва му гостува на шампионот на Азербејџан којшто е во егзил во Баку повеќе од 20 години по разурнувачката војна во Агдам. Повеќе