таг: токио

Како е да си гастарбајтер во Токио?
Гледај Скопје јапонски таксисти и плачи

Три работи: прво, ова е такси паркингот на некојa поголема железничка или автобуска станица најверојатно во Токио; второ, не е вежба за парада; трето, сето ова се случува без наоколу на патролираат 18 полицајци како чувари на лавови. Повеќе

Влезница по цена на раат

Билетар во парк во Токио започнува сопствена програма на гратис влезници во која единствен критериум е да си странец. Повеќе

Како Токио стана пример за мега-град
Зошто Јапонците собираат ѓубре зад себе на стадионите?

Откако видовме како играчите на Јапонија ја светнале својата соблекувална после болниот пораз од Белгија во судиското продолжение, и како Јапонците на трибините го чистат шутот на трибините, ни останува прашањето: каква ли е таа свест на највисоко ниво? Повеќе

Yuichi Yokota // Токио во снег
Јапонците се богови на снегот

Токио во понеделникот ги имаше најголемите наноси на снег во изминатите неколку години, со заглавување улици, прекинување железнички сообраќај и откажување летови. Еден ден подоцна сето ова беше средено, а Токио ги имаше некои од најдобрите снежни скулптури што некогаш биле направени. Повеќе

„Брала мома капини“ стара јапонска песна

Сме виделе ние рокање, ама ова Јапонциве како ја подбраа „Брала мома капини“ ко преку Јутјуб да ќе им лепиме пари. И сред спот ги гледаш токискиве убер-хипстери (нема друго штом песнава и неколку слични ти се дел од репертоарот) како се нацртале на свадба сред Прилеп. Ова не се измислува. Повеќе

Јапонците пак се резилат пред светот

Во скандал приреден од тамошната железница кој уште долги години ќе остави длабок траг во јапонското национално ткиво, цела држава на свои плеќи треба да го носи срамот на еден воз што тргнал 20 секунди порано од станица. Повеќе