таг: политика

Џегер има две нови политички ангажирани песни

Дедо Мик Џегер има свое мислење за брегзит, и си го кажува со две нови песни, објавени во четвртокот. И не само за брегзит, туку и за лажните вести, имиграцијата и генералната несигурност.  Повеќе

Како умереноста од доблест стана маана

„Умерена реакција“, „умерен политички потег“...Во време на радикални и екстремни однесувања, на умереноста сепак не се гледа како на нешто што треба да се поттикнува и цени, туку како на неодлучност, слабост и опортунизам. Повеќе

Како Твитер ја претвори политиката во порно

Ова е колумна во која формално со заклетва се одрекувам од Твитер за сите времиња. Ќе го задржам моето Твитер име, а се надевам и следбениците, ама од сега мојата сметка ќе ја одржува уреднички асистент. Ќе се појавувам само за да кажам убави работи околу текстови на кои им се воодушевувам, луѓе што ми се допаѓаат и музика што ја сакам. Повеќе

Полска ја отстранува „непожелната“ литература
Нов Фаренхајт 451

Повеќе од 80.000 книги од фундус кој се состои од 200.000 книги на заедничката библиотека на Факултетот за филозофија и социологија при Универзитетот во Варшава, Институтот за филозофија и социологија на Полската академија за науки и Полското филозофско друштво, ќе бидат отстранети. А тоа е исто како да се запалени. Повеќе

Сиенен ја претвори политиката во спорт
"ЕСПН за политика"

"Идејата дека политиката е спорт не може да се негира, и ние го сфативме тоа и така ѝ пристапивме," објаснува пред неколку дена Џеф Закер во интервју за Њујорк Тајмс. Кој е Џеф Закер? Директорот на Сиенен кој дојде на позицијата во 2013 од Енбиси, каде што исто така беше ЦЕО. Повеќе

Чмар wars
Somebody has to save our skins from...

Кој нема да полуди овде, тој не е нормален. Повеќе

„Излез десно: луѓето кои ја напуштиле левицата“
Најинтересните книги во 2016 бр. 4

И кај нас има политички вртикапи кои ја менуваат нивната определба секогаш кога ќе проценат дека тоа им се исплати, вадејќи се на „развој“ на нивните убедувања, кои и не се баш убедливи. Оваа книга е за шестмина американски интелектуалци кои идеолошки свртеле од лево кон десно, a aвторот се обидува да сфати зошто, и како. Повеќе

Кога демократите го сакаа директорот на ФБИ

Се чини дека во политиката засакуваш некого само ако оние другите го мразат. И обратно, нормално. Пoлитико, технологијо кобасичарска... Повеќе

Моќта на пораката "Јас гласав"

Кај нас е задолжително тоа прскањето кое многумина го доживуваме понижувачки. Пошто не е данок или смрт, во Америка тоа не е задолжително. На таа тема таму имаат едни стикери, но и тие, иако банални, имаат силно влијание на патиципацијата во изборите.   Повеќе