таг: пластика

Решението за загадувањето со пластика е да не произведуваш отпад од пластика

Проблемот стана ПРОБЛЕМ откако Кина воведе нова политика со која забрани увоз на отпад од странство. Се до јануари годинава цели флоти бродови од САД и западниот свет полни со пластика и сличен евтин отпад редовно беа истоварани на кинеските брегови за понатамошна преработка. Повеќе

Тешко е да се рециклира без Кина

Во 2003 година Сан Франциско си зададе амбициозен план до 2020-та да стане град со „нула ѓубре“. Како се приближува тој рок, сè појасно станува дека ваквиот план ќе оди во канта. Повеќе

Како го претворивме светот во пластика
Мумбај забрани пластични кеси и шишиња

Градот со над 12 милиони жители не само што одлучи дека ќе го забрани користењето на пластика за една употреба (кеси, шишиња, чаши...), туку прекршувањето на забраната ќе се казнува со околу 300 евра или три месеци затвор. Повеќе

ЕУ забранува цевчиња за сок и пластични лаживчиња

Европската комисија предлага забрана на десетина пластични производи за кои вели дека прават 70% од европското ѓубре. Аут оди прибор за јадење, чинии за пикници и родендени, чашки за кафе, цевчиња за сок, чепкалки за уши и слични евтини удопства за еднократна употреба. Ќе растеме нокт на мал прст. Повеќе

Основи на пластика и загадување
Ако се спасиме од пластиката ќе биде заради грешка

Тим научници создаде ензим која се храни со пластични шишиња. Важно е да се напомене дека терминот „создаде“ тука е употребен многу либерално. Повеќе

Кенија ќе вади зембиљи и цегери

На почетокот на неделавa во Кенија стапи на сила општа и ригорозна забрана за користење на пластични ќеси. Казните се толкави што ако те фатат со ќеса, попаметно ти е на лице место да се задушиш со неа. Повеќе

Зошто не фатиме сè да правиме од рециклирана пластика?

Секогаш кога ќе се спомне "загадување, пластика, кеси..." редовното ехо е "требаат 1000 години за тоа да се распадне, па страдаат океаните, желките, делфините..." Зошто тогаш така истрајна и сеприсутна суровина не би се користела за производство на сè и сешто. Повеќе