таг: новинарство

Бум на филмови базирани на новински статии

Неколку филмови, чија премиера се очекува до крајот на годината, се базирани на новински статии кои откриваат нечија интересна животна приказна, бизарна сторија или нешто што личи, но не е измислено. Таквите адаптации помагаат ваквиот хибрид меѓу новинарството и книжевноста да не изумре. Повеќе

Koлку вреди зборот (буквално)?

Не е метафора, туку пазарно прашање: колку вреди трудот на пишувачите на текстови, истите оние кои ги читаме секојдневно по интернет? Повеќе

Многу важниот долг текст за кој сите зборуваат

Еве една анегдота за еден мал и навидум неважен настан кој се случи пред повеќе години, 2009 или така нешто. Во него нема никого за кој некогаш сте чуле и искрено не е толку интересен. Ама верувајте ми, кога конечно ќе стигнете до крајот на ова, сè ќе ви има смисла, и ќе се чувствуваш како сè - буквално секое прашање што некогаш си го имал околу светот - одеднаш да си дошло на свое место. Ќе искусиш чувство на задоволство што ретко кој човек знае дека постои. Сериозно, верувај ми! Ќе биде одлично. Повеќе

Дали мора баш секој онлајн текст да е илустриран со слика?

Како се чувствувате во врска со отсуството на визуелна дразба во текстов во форма на фотографија или цртеж? Искрено, нам ни е некако шубе.  Повеќе

Бизнисот со вести е пред дното

Конзорциум издавачи на весници одлучи проблемот со пропаѓањето на бизнисот со вести да го решава со колективно преговарање со најголемите злотвори (и помагатели (и злотвори)) на медиумите - Фејсбук и Гугл. Повеќе

Гугл школа за новинарство

Ова е минимумот што треба да го знае секој со тастатура што инсистира да пишува / гуши по интернет. Курсот се однесува на техничкиот дел од работата со вести, како да најдеш, каде да најдеш, како да направиш мапа, правење видеа, дали е вистина или не, и слични. вештини. Има 13 лекции, кои сигурно некој би сакал да ти ги шитне како курс, и сите 13 се гага. Плус на крај полагаш тест, да видиш колку не знаеш. Повеќе

Олабавете со тоа „новинарите се херои“

Полека малку. Ајде сите длабоко земете воздух. Да, точно е дека живееме во опасно и несигурно време. И точно е дека нашиот претседател го мрази печатот - што иако не е уникатно чувство меѓу претседателите, тоа секако е уникатно според неговата пакосна глупавост, пишува Хамилтон Нолан во текстот за Дедспин. Повеќе

25 новинарски заповеди
"Никој не мора да го чита ова срање"

Пoранешен уредник во Гардијан, Тим Радфорд, го кондензира своето новинарско искуство во јасни, иако понекогаш сурови правила за оние со амбиција да се занимаваат со оваа професија. Повеќе

Што ако сите весници направија колосална грешка?

Што ако во лудилото од пред две децении за модернизирање на редакциите и проширување на содржините на интернет, уредниците направија колосална бизнис грешка на која потрошија стотици милиони долари? Што ако индустријата требаше да се задржи на своите силни страни (печатеното издание кое и ден денес носи најголем дел од приходите од реклами и претплати), наместо да се пробува онлајн? Повеќе